loader
Foto

Galerie foto

“Vânătorul de enigme”: O poveste cu zâne bune și rele și cavaleri enigmatici

Episodul 5 din seria cavalerilor templieri în Transilvania “vânează” povești de dragoste împletite cu istorisiri despre averile cavalerilor templieri, averi care circulau tocmai prin centrul Transilvaniei.

 

Ediția emisiunii de duminică 15 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Misterioasă și tăcută, cetatea Tartod își ține ascunse secretele de mai bine de o mie de ani. Este o fortificatie construită prin secolul al XI-lea și abandonată în secolul al XIII-lea. Cine puteau fi cei care o construiseră și de ce? De ce să construiești o cetate și să o părăsești subit fără nici o explicație iar picior de om să nu o calce sute de ani?

Legenda cetății Tartod nu poate fi spusă fără a menționa și cetatea învecinată, Firtuș și implicit și pe stăpâna acesteia. În conștiința populară totul s-a transmis ca o poveste cu zâne, o zână bună și una rea. Tartod întruchipând stăpâna duhurilor rele face tot ce-i stă în putință să încurce planurile surorii sale Firtuș. Zâna Firtoş întâlni într-o zi un flăcău de prin părţile locului, care trăia într-un sătuc de la poalele muntelui. Zâna şi pământeanul s-au îndrăgostit într-o clipită. Numai că legile nescrise ale zânelor împiedicau iubirea cu un muritor. Unde mai pui că şi Tardot, cea răutăcioasă, era cuprinsă de o gelozie cumplită. De asemenea, nici sătenii nu priveau cu ochi buni această dragoste, aşa încât cei doi iubăreţi nu se puteau întâlni decât în miez de noapte. Pentru a ajunge la locul întâlnirii, Firtoş a dăruit un cal năzdrăvan secuiului nostru. Într-o noapte, când cei doi se întâlneau, haina Tardot i-a împins într-o prăpastie de sub zidurile cetăţii. Calul a rămas agăţat de un colţ de stâncă şi s-a transformat instantaneu în piatră. Localnicii mai recunosc forma calului şi spun că atunci când stânca este albă va fi vreme frumoasă, iar când e cenuşie, vremea va fi ploioasă şi mohorâtă.

Se pare că în toată această ecuație cu foarte multe necunoscute avem și un lucru cert. Cetatea Tartod, la fel ca și cetățile Firtuș și Rabsone au fost abandonate pe la sfârșitul secolului al XIII-lea. Să fie acestea cetățile secrete pe care cavalerii templieri le foloseau în scopul de a transporta bani și valori dinspre și înspre țara sfântă? Istoricii sunt sceptici.

Vom dezlega misterul lor împreună, duminică, 15 decembrie, pe TVR 3.

Episodul 5 al emisiunii “Vânătorul de enigme” va fi difuzat duminică, 15 decembrie, pe TVR 3 de la ora 19.00.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu