loader
Foto

Galerie foto

Valentin Teodosiu: "Degeaba ai talent dacă nu-l cultivi. Dacă pierzi trenul, a doua oară poate nu mai trece" | VIDEO

Actor de teatru, film şi televiziune, voice over pentru documentare, desene animate şi posturi TV, Valentin Teodosiu, invitatul Danielei Zeca Buzura în ediţia de sâmbătă, 10 iunie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", spune că nu înţelege conflictul între generaţii între actori: "În meseria asta nimeni nu ia locul nimănui. Nu are cum".

 

"O voce inconfundabilă şi o prezenţă pe măsură. Un om care umple spaţiul. Nu neapărat cu statura sa monumentală cât mai degrabă cu spiritul său. Este ştiut că actorii – avantajul meseriei – ştiu să ’joace’ la cameră, că figura lor expresivă este iubită de sticlă şi că, prin poveştile pe care le împărăşesc pentru noi, ne fac să nu ne mai dezlipim din faţa televizoarelor. Şi mai este ceva, o savoare a întâmplărilor din culise care fac deliciul celor care îi ascultă. De fapt este dezvăluirea unei lumi ce poate părea grozavă, dar care ascunde în sine nu doar păţanii haioase, un limbaj dezinhibat, amintiri duioase sau întâlniri magice ci, şi angoasele, vulnerabilităţile, necazurile de peste zi, situaţii imposibile pe care el, actorul se străduieşte să le acopere cum poate pentru a fi în faţa noastră mereu, în cea mai bună formă. Dar câtă strădanie, câte vieţi trăieşte el, câte hohote sau lacrimi..... Ştiind aceste amănunte, cu siguranţă că atunci când vom merge la spectacol sau la cinema vom vedea totul mult mai nuanţat. Să-i spunem bun venit, unuia dintre cei mai iubiţi actori români, Valentin Teodosiu - vocea", spune producătoarea Ileana Ploscaru Panait, despre invitatul "Mic Dejun cu un Campion".

(w882)

A deprins morbul teatrului la Şcoala Populară de Artă cu profesoara Yvonne Podoleanu, nepoata actriţei Clody Berthola. A iubit-o şi a respectat-o ca pe o mamă. S-a pregătit pentru examenul de admitere – foarte dur pe vremea aceea – doar o lună şi jumătate. "Am vrut să intru pentru ea. Aşa mi-am strunit emoţiile. N-a fost uşor cu Bibanu’ (nota rd.: actorul Dem Rădulescu) în comisie. Am fost 3.000 de candidaţi. Era prin 1973 – ’74. Dacă ştiam că sunt atâţia, nici nu m-aş fi gândit să candidez. Ce înseamnă naivitatea tinereţii... Am rămas în final vreo 20. Şi am intrat. Aveam un repertoriu bun: Marin Sorescu şi Ştefan Augustin Doinaş. Am recitat ’’Mistreţul cu colţi de argint’’. Prestaţia mea a durat 20 de minute. Bibanu’ m-a pus să recit de mai multe ori. Eram în comă dar, m-am controlat. Ştiam că vrea să mă enerveze, să vadă cum reacţionez. Fiecare interpretare mă ucidea dar nu m-am lăsat’’ – îşi aminteşte Valentin Teodosiu.

A debutat în 1978, când era încă student, în filmul ’’Ion’’ regizat de Mircea Mureşan alături de Şerban Ionescu care interpreta rolul principal. ’’Am avut şi un pic de noroc. Am jucat alături de actori foarte buni, îndrumat de regizori care ne-au învăţat multe. Dacă nu ai şansa asta ca tânăr actor e foarte greu să te formezi. Aproape imposibil. Pentru că munca noastră este de echipă. Ca să scoţi un spectacol, un film sau o emisiune de televiziune trebuie să existe un colectiv care să meargă în aceeiaşi direcţie. De aceea eu nu înţeleg de unde şi până unde atâta ură acum. Pe mine mă ucide când văd că ăştia mici fac deosebire între generaţia lor şi bătrânii cinematografiei. În meseria asta nimeni nu ia locul nimănui. Nu are cum’’.

(w882)

Daniela Zeca Buzura: S-a distrus relaţia sacră între mentor şi discipol?

Valentin Teodosiu: Sunt furioşi şi tineri. Au devenit generaţionişti. Lumea începe – în concepţia lor – cu ei. Ceilalţi să dispară. Altă lume, altă epocă. Nu e aşa. E chiar un paradox. Nu ne cunoaştem dar nici nu vrem să ştim nimic despre trecut. Dacă trecut nu e, nici viitor nu e!

Amintiri... amintiri... . Lung metrajul ’’Drumeţ în calea lupilor’’ unde era distribuit la doar 35 de ani în rolul unui personaj ce avea aproape dublul vârstei lui. Minunile de la machiaj, lumina, unghiurile savante de filmare, dinamica fiecărui cadru, repetiţiile amănunţite au făcut posibil un film istoric exemplar. Terminat în 1988, el a fost difuzat abia după 1990. ’’Pe Constantin Vaeni şi pe Mircea Daneliuc eu i-am îndemnat să facem repetiţii ca la teatru, ceea ce se vede în filmele lor’’.

A jucat în peste 100 de roluri în film. Alături de actori români dar şi de celebrităţi internaţionale ca Wesley Snipes sau Liz Hurley şi încă mulţi alţii. A acoperit cu personalitatea sa un repertoriu teatral de invidiat. A jucat în multe seriale, piese radiofonice şi de televiziune şi, cu toate acestea, ’’la UNITER nu am avut nicio nominalizare în 46 de ani de teatru. La Gale am fost doar de trei ori. Nu e invidie. Nu sunt în gaşcă. Nu sufăr. Poate nici nu merit’’.

(w882)

Daniela Zeca Buzura: Poate la împlinirea a 70 de ani, veţi primi nominalizarea binemeritată.

Valentin Teodosiu: Ştii cum se spune ’’Mai bine niciodată decât mai târziu’’ (şi râde cu poftă).

O concluzie dulce – amăruie.

Este un fel de apărare. Îşi vede mai departe de treabă dar preţul a fost o lungă perioadă de depresie în care bunul său prieten, Horaţiu Mălăele, nu l-a lăsat să se scufunde. ’’Elimină cauza. Lasă totul deoparte şi fă ce ştii tu mai bine!’’. Un sfat şi un sprijin prietenesc care l-au salvat.

Turnee, spectacole, familia, copiii, o dăruire necondiţionată, o plăcere de a fi alături de public, de colegi, de trepidajul zilelor de pregătire, de momentul extraordinar în care bate gongul şi se micşorează lumina în sala de spectacol făcând loc miracolului de pe scenă sau când clacheta regizorului de platou cade şi se aude comanda: ’’Motor!’’, toate acestea sunt o lume atât de plină, atât de fascinantă, atât de prezentă şi devoratoare încât uită de vârstă şi problemele de tot felul. ’’Asta mă ţine tânăr. Eu am impresia că încă mai am măcar 40 de ani şi-mi vine să sar şotronul dacă asta mi se cere. Dar, când mă uit în oglindă, mă gândesc şi-mi spun cu glas tare: Bă, tre’ să stai mai potolit!’’.

(w882)

Minute bune am ascultat fără să ne clintim. O filmare minunată şi, ca de obicei când avem astfel de oaspeţi în platou, ne-am fi dorit ca povestea să continue. Ceea ce s-a şi întâmplat până când am strâns aparatura şi am aşezat totul aşa cum am găsit de dimineaţă la Grădina Verona. Deja obişnuiţii casei se adunaseră pentru masa de prânz numai că, văzându-l pe Valentin Teodosiu, au devenit atenţi partipând la dialogul din platou ce s-a încheiat cu un ropot de aplauze. La scenă deschisă şi la îndemnul venit din adâncul unui suflet sensibil de actor: ’’E bine să ne bucurăm. Să ne iubim. Să ne stimăm şi să ne respectăm. Ceea ce a cam dispărut şi din şcoală, şi din UNATC, şi din teatru şi din film’’.

Nu-l putem contrazice dar putem spera că mâine va fi o nouă zi şi nu depinde decât de noi să facem o sărbătoare în fiecare dimineaţă. Cel puţin în cea de sâmbătă, 10 iunie, de la ora 10:00, la TVR2 când aveţi întâlnire cu Daniela Zeca Buzura şi invitaţii emisiunii Mic Dejun cu un Campion.

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 10 iunie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 12 iunie ora 8:00); la TVRInternaţional sâmbătă, 17 iunie 2023, de la ora 9:30; la TVRMoldova duminică, 11 iunie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 11 iunie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu