De la Mănăstirea Bănceni, locul de rugăciune al românilor din Ucraina, călătorim în Iordania, pentru a descoperi locul de unde Moise a privit spre Pământul Făgăduinţei şi pentru a vizita mănăstirea franciscană înalţată aici. Duminica, la TVR1.
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+
Mănăstirea Franciscană de pe Muntele Nebo
Fie că vizitează Petra - aflat printre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii, staţiunea Aqaba, măreţele situri de la Jerash ori capitala Amman, turiştii pot descoperi în Iordania şi vestigii creştine. Unul dintre locurile cele mai îndrăgite de pelerinaj este Muntele Nebo, de unde Moise a privit spre Pământul Făgăduinţei, Ţara Sfântă.
Pe acest munte se înalţă astăzi o mănăstire franciscană, sediul Institutului Franciscan de Arheologie. Cercetările întreprinse de călugarii franciscani pe întreaga suprafaţă a Muntelui Nebo au scos la iveală rămăşitele unei foarte vechi biserici creştine, de factură bizantină, păstrătoare a unor minunate mozaicuri şi pietre cioplite. În anul 2000, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat biserica de pe Muntele Nebo. Cu aceasta ocazie, a plantat aici un măslin, ca simbol al păcii.
Aşezămintele de la Mănăstirea Bănceni
Duminica trecută aţi putut urmări un reportaj la Mănăstirea Bănceni – un loc sfânt de închinăciune al românilor din Ucraina. Săptămâna aceasta aflăm povestea Episcopului Longin, care a început în urmă cu 20 de ani. Este şi povestea a peste 400 de copii care şi-au găsit alinarea şi dragostea.
Puteti urmari emisiunea "Universul credintei" duminica, 7 iunie, de la ora 07:30.
Foto: arhiva emisiunii TVR