Cele mai importante evenimente din domeniul religios şi spiritual sunt prezentate şi analizate în fiecare duminică, de la ora 8:10, la TVR 1 şi TVR+. În această săptămână, am descoperit frontierele în limbajul ştiinţei şi al teologiei.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
În rubrica Actualitate, ediţia de duminică, 19 iunie, ne prezintă cele mai importante evenimente din ultima săptămână; printre acestea, se numără sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile sau Cincizecimea) şi parastasul preotului Iustin Pârvu la Mănăstirea Galeşu.
La Eveniment, Universul credinţei ne prezintă viaţa Sfântului Luca al Crimeei, hramul Paraclisului Spitalului Parhon. Valentin Voino-Iasenetki, dupa numele său de mirean, s-a născut în 1877; după primele cursuri la Academia de Arte Frumoase din Kiev, el va alege medicina, astfel că în anul 1904, în timpul războiului ruso-japonez, va sluji pe post de medic chirurg pentru Crucea Roşie. În 1921, el acceptă hirotonia, iar în 1923, părintele Luca ajunge arhiereu. Gestul său nu a fost bine primit de regimul comunist, astfel că el va trece printr-un lung exil: Cercul Polar de Nord, regiunea Arhangelsk, Siberia.
Un alt subiect important pentru comunitatea ortodoxă care va fi dezbătut pe larg în ediţia de duminică, 19 iunie, este Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care va avea loc în Creta, începând cu 19 iunie. Peste 500 de episcopi şi 250 de consilieri sunt aşteptaţi la acest eveniment, prima reuniune a liderilor ortodocşi de la Schisma din 1054 dintre Roma şi Constatinopol. Ultima lor participare la un astfel de eveniment, pentru rezolvarea unor chestiuni doctrinare şi de disciplină, datează din 787.
Despre rolul şi semnificaţia acestei reuniuni vorbim cu asist. univ. dr. Laurenţiu Gheorghe (Facultatea de Filosofie Bucureşti), prin telefon, din Creta, va interveni Victor Andrei Dochia, jurnalist TVR şi vom afla şi punctul de vedere al preotului Iulian Nistea.
La rubrica Reportaj, jurnalistul TVR Rafael Udrişte ne prezintă prima ediţie a Dialogurilor Cunoaşterii, care a avut ca temă în acest an Limitele şi frontierele în limbajul ştiinţei şi al teologiei. Exemplul Sfântului Luca al Crimeei şi al altor medici creştini infirmă conceptia potrivit căreia ştiinţa şi religia s-ar situa pe poziţii diametral opuse. Teologi şi cercetători s-au reunit de curând în cadrul unei manifestări dedicate împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizica Atomică de la Măgurele.
În rubrica Vorbe de duh, îl avem invitat pe părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care ne va vorbi despre Sfântul Duh, Sfintele Daruri şi despre felul în care creştiniii trebuie să se raporteze la credinţa ortodoxă şi să primească aceste Daruri.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.