loader
Foto

Universul Credinţei: Concert de colinde „Și ne lasă gazdă-n casă”

Duminică, 16 decembrie, ați putut urmări o nouă ediție a emisiunii “Universul Credinței”, pe TVR1 și online pe TVR+, de la ora 7.30.

 

În prima parte a emisiunii, Rafael Udriște va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:

Sfințire de Catedrală Curtea de Argeș. Cu ocazia pomenirii Sfintei Mucenițe Filofteia, la Curtea de Argeș a fost sfințită o „ nouă casă” pentru Sfântulița, așa cum frumos le place să o alinte argeșenii pe ocrotitoarea lor. Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului. Dar, mai multe amănunte, în reportajul semnat de jurnalistul Adrian Bodonea-Florea. 

Concert de colinde vechi la Cluj-Napoca „Și ne lasă gazdă-n casă”. Peste 1.000 de oameni au participat în seara Sf. Nicolae, la concertul de colinde vechi „Și ne lasă gazdă-n casă”, desfășurat în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca. Printre spectatori s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sentimentul unirii și murmurul străbunelor colinde s-au manifestat pe scenă, prin compoziția celor două grupuri de colindători, formate din studenți de la universitățile clujene, dar și din studenți de la universitățile din Sibiu și Târgu Mureș. Jurnalist Adrian Bodonea-Florea.

Duminica a III-a din Advent. Duminica viitoare, pentru Credincioșii Romano-Catolici este a III-a duminică din Advent, sau Postul Crăciunului. Astfel, în biserici va fi aprinsă cea de-a III-a lumânare, lumânarea Păstorilor. Lumânarea bucuriei sau a așteptării în răbdare. Și în aceasta zi, Pr. Daniel Bulai, Vicar Episcopal pentru activitatea pastorală în Arhidieceza de București ne va adresa un sfat și un îndemn la mântuire și la Pace. Jurnalist Ciprian Dumea. 

Sfinţire la Techirghiol. Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol în care s-a nevoit decenii de-a rândul părintele duhovnic Arsenie Papacioc a fost împodobită cu un nou lăcaș de cult. Jurnalist Corneliu Vlad Matache. 

Eseu. Pornind de la sărbătoarea Sfântului Prooroc Daniel și a celor trei tineri din Babilon, Corneliu Vlad Matache vă prezintă un eseu despre puterea mărturisirii credinței. Jurnalist Corneliu Vlad Matache.

Sinaxar. Care sunt cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână? Vom afla duminică din rubrica Sinaxar de la jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu.

(w882) Universul

Carte de învăţătură. În fiecare an, pe 13 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române pe 14 octombrie 2005. Anul acesta se împlinesc 325 ani de la trecerea Sa la Domnul, Dosoftei cel căruia îi datorăm introducerea limbii române în cultul bisericesc. Jurnalist Cristina Andrei. 

Sfințire de diaconi în Catedrala Sf. Iosif din București. Sâmbătă, 8 decembrie, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din Capitală a avut loc Sfânta Liturghie și primirea Ordinului Sacru al Diaconatului pentru doi tineri seminariști din Arhidieceza de București, aflați în ultimul an de studii la Seminarul Diecezan din Iași. Liturghia de consacrare a fost celebrată de către PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București alături de care s-au aflat mai mulți preoți. Jurnalist Ciprian Dumea. 

Rubrica „Cerul cu sfinți” cu Cristina Andrei. Acum 29 de ani tinerii Timişoarei ieşeau în stradă şi îşi strigau dreptul la verticalitate, la demnitate păşind din istoria mică a fiecărei zile în istoria mare a libertăţii. Nimic însă, nu se câştigă fără jertfă. Iar curajul lor de a păşi spre lumină a fost plătit cu viaţa. Şi, poate, răsplătit de Dumnezeu prin deschiderea porţilor Cerului cu sfinţi. Jurnalist Cristina Andrei.

(w882) Universul

Rubrica “Semnele vremii”. Un nou un dialog între jurnalistul Răzvan Bucuroiu și teologul Radu Preda. Tema discuției: implicarea laicatului în modul Bisericii de a fi în lume, printre oameni, și de a comunica în secolul 21. Jurnalist Răzvan Bucuroiu.

(w882) Universul

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți un reportaj despre „Crucea slujirii în Basarabia”. Reunit la data de 24 mai 2018, la Reşedinţa Patriarhală, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ales doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei. Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va conduce eparhia de Bălţi, iar Arhimandritul Veniamin Goreanu, a fost ales întâistătător al scaunului Episcopal al Basarabiei de Sud. În minutele următoare vă invităm să urmăriţi un documentar realizat de colega noastră Paula Tăbîrcă în Episcopia Basarabiei de Sud. Ghidul echipei de filmare a fost chiar presfinţitul Părinte Veniamin. Un reportaj realizat de jurnalista Paula Tăbîrcă. 

La final, urmăriți „Bucuria Credinței”. Un ultim episod pe care l-am realizat împreună cu Părintele Constantin Necula pe Platoul Bucegilor, alături de Crucea Eroilor de pe Caraiman.

(w882) Universul

***

În fiecare duminică dimineață, urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

Foto:  Mircea Mitrofan

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Pictorul Vasile Rață, la „Biografii necesare”: Prin tot ceea ce creează, artistul trebuie să stârnească emoţii. Altfel, nu există | VIDEO

Duminică, 21 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu