Duminică, 31 mai 2020, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței” pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua parte de la 8:00.
Ediţia din această duminică a emisiunii, prezentată de Rafael Udrişte, va începe cu Jurnalul ”Universul Credinţei":
Cartea săptămânii:
Anul trecut, în intervalul 31 martie – 2 iunie, România primea cea de-a doua vizită a unui Papă, de data aceasta nu doar în capitală, ci şi în alte locuri din ţară, unde toată suflarea creştinilor romano şi greco-catolici îl aştepta cu bucurie şi înfrigurare. Numeroase au fost pregătirile, între ele, aflându-se şi unele cărturăreşti. Despre o apariţie editorială de excepţie, în rubrica noastră, „Carte de învăţătură”.
Daruri neconvenționale:
Tablete electronice pentru copiii defavorizaţi social, aflaţi în clase terminale, cu rezultate bune la învăţătură. Acestea au fost oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cursul săptămânii care de-abia s-a încheiat.
Sfântul Ioan Rusul sărbătorit la maternitatea Polizu:
Săptâmâna aceasta Biserica Ortodoxă a sărbătorit Înălţarea Domnului:
La finalul praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Tomisului au fost stabilite rânduieli şi slujbe speciale pentru a permite credincioşilor să se bucure cu adevărat de sărbătoarea şi lumina Învierii. De Înălțare sunt cinstiți și eroii neamului. Clopotele bisericilor au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit pentru țară, neam, credinţă. Cu acest prilej, IPS Teodosie a oficiat slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă.
Între două mari praznice - Înălţarea Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt - odată cu Înălţarea la Ceruri, Domnul Iisus Hristos şi-a încheiat misiunea răscumpărătoare. Martori ai Înălţării, Sfinţii Apostoli s-au întors în Ierusalim aşteptând ca asupra lor să se pogoare Duhul Sfânt potrivit făgăduinţei Mântuitorului. Despre începutul misiunii apostolice va fi vorba în eseul realizat de Corneliu-Vlad Matache.
Funeralii arhierești:
Săptămâna trecută, Biserica Ortodoxă Română s-a despărţit de unul dintre cei mai vrednici ierarhi ai ei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. TVR a transmis în direct slujba de înmormântare a înaltului prelat de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Trupul neînsufleţit al ÎPS Pimen a fost înhumat, apoi, la Mănăstirea Sihăstria Voronei. Echipa Universul credinţei v-a pregătit o sinteză a evenimentelor. Ecourile înmormântării ÎPS Pimen s-au stins. TVR a transmis în direct evenimentul, însă martorul ocular cel mai important are câteva lucruri de zis. Este vorba despre PS Episcop vicar Damaschin, cel care i-a fost ca un fiu sufletesc marelui păstor al Bucovinei, şi care a organizat funeraliile.
Ca în fiecare săptămână, vă invităm la o nouă întâlnire cu jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, care a cercetat pentru noi şi ne va oferi cele mai importante repere spirituale ale săptămânii care începe astăzi.
Editorialul săptămânii:
Jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieţii duhovniceşti, dar şi ale realităţii ecleziale ale momentului.
Părintele Eugen Tănăsescu va face şi în această ediţie, în direct, prin Skype, o revistă a presei.
Ora de Religie:
“Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii. Iar pentru orice copil este obositor să le tot explice asta oamenilor mari care nu pricep şi aşteaptă mereu ca Dumnezeu sa le facă cu mâna şi să le spulbere astfel îndoiala”, aşa cum ne spune Micul Prinţ, copilul teribil al literaturii universale.
Un an de la vizita apostolică în România a Sanctităţii Sale, Papa Francisc:
A trecut deja un an de la vizita Papei Francisc în ţara noastră din 31 mai - 2 iunie. Iar noi, jurnaliştii Televiziunii Române, care am fost martori la cele întâmplate, dorim să vă reîmprospătăm memoria cu imaginile care au făcut atunci ocolul televiziunilor din lumea întreagă.
În partea a doua a emisiunii urmăriți reportajele Universului credinţei:
Văratecul, străveche vatră de credinţă
Vizitând frumuseţile de piatră şi de credinţă ale Moldovei, am trecut pragul Mănăstirii Văratec, una dintre cele mai îndrăgite aşezări monahale nemţene. Situată într-o poiană la poalele munţilor împăduriţi ai Stănişoarei, mănăstirea a fost dintotdeauna loc de popas şi de odihnă pentru numeroase personalităţi din domeniul culturii şi al artei care se bucurau de peisajul blând, de ospitalitatea şi de dragostea măicuţelor. În satul mănăstiresc de la Văratec, care cuprinde 170 de case, trăieşte cea mai numeroasă comunitate de monahii din ţară, şi poate, din tot spaţiul răsăritean, de peste 400 de vieţuitoare. Vă invităm să cunoaşteţi acest loc binecuvântat, unde rugăciunea nu încetează niciodată, într-un reportaj semnat de Paula Tăbîrcă.
Interviu - portret al unei învingătoare
Monica Bunaciu este o supravieţuitoare veselă şi încrezătoare. Încrezătoare în destinul său şi în misiunea pe care o are de îndeplinit, după ce în urmă cu 24 de ani i s-a spus ca mai are de trăit cel mult o săptămână. Avea o leucemie în fază terminală. Să urmărim povestea ei. Un interviu realizat de Lucia Toader.
Bucuria Credinţei
Duminică, în calendarul ortodox este Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul l Ecumenic. Despre semnificaţia acestei zile ne vor vorbi de la Sibiu, din Piaţa Mică, Părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia.
Producător: Andrei-Victor Dochia