loader
Foto

Sărbătoarea Sfântului Iachint, primul mitropolit al Țării Românești

Duminică, 4 noiembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR 1 și online pe TVR+.

 

Rafael Udriște ne prezintă, în deschiderea primei părți a ediției, Jurnalul de știri.

Silviu Andrei Vlădăreanu ne vorbește în rubrica „Sinaxar” despre sfinţii acestei săptămâni.

(w882) Universul

Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sărbătoarea din acest an a Sfinţilor Dimitrie a reprezentat un bun prilej pentru înalții ierarhi în frunte cu PF Părinte Patriarh Daniel de a lua noi hotărâri cu privire la viaţa bisericească.

O școală pentru fiecare

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de asistenţă socială a oferit rechizite, ghiozdane şi produse alimentare elevilor de la școala gimnazială din localitatea Bruiu. Campania O școală pentru fiecare, aflată la a 4-a ediţie, este o acțiune care are loc cu binecuvântarea IPS Părinte Laurențiu, mitropolitul Ardealului. Jurnalist Corneliu Vlad Matache.

Sărbătoarea Sfântului Iachint

Sfântul Iachint este primul mitropolit al Țării Românești, recunoscut de Patriarhia Ecumenică în 1359. Datorită credinței sale profund ortodoxe, vieții sale curate și sfinte, a păstorit Biserici din Țara Românească cu înțelepciune, răbdare, dragoste și smerenie. Jurnalist Adrian Bodonea Florea.

Un nou sfânt român

În ședința din 25 octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea episcopului basarabean Dionisie Erhan, propunere venită din partea Mitropoliei Basarabiei la 100 de ani de la alegerea lui ca arhiereu. Cel mai recent sfânt român va fi pomenit în calendarul ortodox în data de 17 septembrie cu numele de Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe și Ismail. Un scurt cuvânt despre sfântul Dionisie vom afla de la preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud.

Lansare de carte: „Cele mai frumoase predici, ediție îngrijită de Marius Vasileanu

Cei mai mari predicatori ai României ortodoxe, cei mai aprinși oratori, cele mai calde cuvinte despre marile sărbători ale anului bisericesc - iată colecția care s-a lansat la librăria Sophia, în prezența unui public generos. Despre acestea au vorbit editorul, scriitorul Sorin Lavirc, părintele prof. Vasile Gordon și Marius Vasileanu. Jurnalist Daniel Vistorovschi.

„Din inimi pentru viaţă

Conştienţi de miracolul vieţii, preoţi şi credincioşi voluntari din protopopiatul Sector 4, Capitală, au participat la o nouă acţiune de donarea de sânge. Evenimentul a făcut parte din campania „Din inimi pentru viaţă”, iniţiată de Parohia Progresul în colaborare cu Centrul de Transfuzie Bucureşti şi se află la cea de a doua ediţie. Jurnalist Paula Tăbîrcă.

„Lăudați pe Domnul”

Cea de-a XI -a ediție a Festivalului concurs de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Română, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Anul acesta manifestarea  a fost dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a avut ca temă cultivarea conștiinței unității de credință și de neam, prin muzica bisericească. Jurnalist Ileana Gaiță.

Pomenirea morților

În zilele de 1 şi 2 noiembrie 2018, în toate parohiile Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti a avut loc ritualul binecuvântării mormintelor. În aceste zile Biserica i-a pomenit la Sfintele Liturghii şi pe eroii care au contribuit la Marea Unire din 1918. Jurnalist Ciprian Dumea.

Rubrica Cerul cu sfinți” cu Cristina Andrei. Rareori la bine și, cel mai adesea, la greu, ne îndreptăm privirea spre cer şi rostim o rugăciune. Cum şi când ar trebui să facem acest lucru, ce canale de comunicare deschide ea cu Dumnezeu, ne spune din Cerul cu Sfinți părintele arhimandrit Sofian Boghiu.

(w882) Universul

Rubrica Semnele vremii”. Patriarhia Rusă a anunțat: schisma este o realitate! Moscova și Constantinopolul nu mai au raporturi liturgice, comunitățile lor sunt separate de acum. Acest act de ruptură, unic prin efectele sale, va fi analizat de Radu Preda, alături de Răzvan Bucuroiu la rubrica „Semnele vremii”.

(w882) Universul

Catedrala Mea. Alexandru Ilinca, meşter popular. Jurnalist Rafael Udrişte.

***

În partea a doua a emisiunii, de la ora 8:30, urmăriți Enigme artistice ale Bucureștilor”, reportaj realizat de Ion Lucian Ciucu. Domnul Ciucu vă propune dezlegarea unei enigme legate de un celebru grup statuar, azi dezmembrat, care cu mai bine de un secol în urmă facea mândria Bucureştilor, asociat numelui lui Dimtrie Paciurea si cunoscut sub numele de „Giganţii și Frumoasa adormită”.

Rubrica „Între cer şi pământ

Știaţi că povestea primei şi unicei biserici din Timișoara, întemeiată de comunitatea românilor  ortodocși, a fost proiectată de un arhitect maghiar? Știaţi că aceasta a reprezentat un factor de unitate şi coeziune pentru românii care încercau sa închege acolo o comunitate puternică? Mai multe amănunte despre acest simbol al românismului din părţile Banatului, în documentarul realizat de jurnalistul Adrian Bodonea-Florea.

La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula. De la Palatul Mogoşoaia, Părintele Constantin Necula vorbește împreună cu Andrei-Victor Dochia pe marginea Evangheliei din duminica a 22-a după Rusalii, despre Bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr.

(w882) Universul

***

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței” la TVR 1 și online pe TVR+. Prima parte începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30.

Contact: universal.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr

Foto: Mircea Mitrofan

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Pictorul Vasile Rață, la „Biografii necesare”: Prin tot ceea ce creează, artistul trebuie să stârnească emoţii. Altfel, nu există | VIDEO

Duminică, 21 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu