Duminică, 9 decembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+.
În prima parte a emisiunii, Andrei-Victor Dochia va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:
Sinteza evenimentelor de la Alba Iulia. Jurnalistul Corneliu Vlad Matache vă prezintă o sinteză a celor mai importante evenimente care au avut loc în ultima săptămână în spațiul confesional românesc: hramul Catedralei Naționale, Sfântul Apostol Andrei și Tedeum-ul oficiat la Alba Iulia de Ziua Națională.
Comemorare. La 28 noiembrie 1918, în sala sinodată a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, era adoptată de Congresul General al Bucovinei, Declaraţia de Unire a acestei provincii româneşti cu regatul României. Personalităţile care au înfăptuit acest act istoric, precum Iancu Flondor, Sextil Puscariu, Ion Nistor, Nicu Flondor au fost comemorate, în data de 28 noiembrie, în mai multe locuri din ţară. A consemnat jurnalista Paula Tăbârcă.
Hram Peștera Sf. Andrei. Mii de credincioși din toată țara au venit, în pelerinaj, la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei din apropierea localității Ion Corvin. Mănăstirea adăpostește moaștele Sfântului Apostol Andrei, dăruite Arhiepiscopiei Tomisului, în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia. Jurnalist Adrian Bodonea-Florea.
Pelerinaj. Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din capitală este biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou, amplasată la kilometrul 0 al Bucureștiului. Este un loc cu totul special în care minunile continuă să apară chiar și în zilele noastre. De mai bine de 400 de ani aici se află mâna dreaptă a Sfântului ierarh Nicolae, care a fost dăruită în anul 1600 de domnitorul Mihai Viteazul. Cu prilejul praznicului Sfântului Nicolae, în acest an, a fost adusă spre închinare, din Grecia, pentru prima dată la noi în țară și mâna dreaptă a Sfintei Mari Mucenițe Marina, cea care alungă duhurile necurate. A consemnat jurnalistul Rafael Udriște.
Sf. Nicolae la copiii bolnavi de TBC. Cu ocazia sărbătorii sf. Ierarh Nicolae, cei 60 de de copii internați în secția de pneumoftiziologie copii a Institutului Marius Nasta au primit în această săptămână vizita spiridușului lui Moș Nicolae. Jurnalist Ileana Gaiță
Inaugurare statui. După Liturghia hramului, credincioşii din Cluj Napoca s-au adunat în Piaţa Avram Iancu din faţa Catedralei, ctitorie a episcopului Nicolae Ivan, pentru a asista la dezvelirea statuilor episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu Anania. A consemnat jurnalistul Adrian Bodonea-Florea
Sfințire biserica Mănăstirii Cernica. În cea de a treizeci şi una duminică după Rusalii, la mai bine de 15 ani de la începerea lucrărilor de restaurare şi consolidare, biserica Mănăstirii Cernica a fost resfinţită de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române însoţit de şase înalţi ierarhi ai bisericii, alături de un numeros sobor de preoţi şi monahi şi mulţime de dreptcredincioşi. A consemnat jurnalistul Daniel Vistorovski.
A doua duminică din Advent. În timpul Adventului, în marea majoritate a bisericilor creștine, există frumosul obicei de a se face o coroană pe care sunt aşezate patru lumânări, fiecare dintre ele fiind aprinsă în ajunul fiecărei duminici din acest timp. Această coroană este un semn, un ajutor pentru creştini de a se pregăti mai bine pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Fiecare lumânare îşi are semnificaţia sa religioasă. În prima Duminică, a fost aprinsă lumânarea Profetului, a două Duminică din advent este dedicata locului Nașterii Domnului și astfel cea de a II-a lumânare este a Betleemului. A consemnat jurnalistul Ciprian Dumea
Rubrica “Cerul cu sfinţi” cu Cristina Andrei. Încă din secolul al cincilea înainte de Hristos, Protagoras decretase că omul este măsura tuturor lucrurilor, aşa că omul modern, refuzându-l pe Dumnezeu nu face nimic nou aşezâdu-se în centrul lumii. Părintele Galeriu ne spune, însă, din Cerul cu sfinţi, ce pierdem trăind în afara lui Hristos.
Rubrica “Semnele vremii” - un dialog între colegul nostru Răzvan Bucuroiu și Radu Preda, teolog și publicist. Tema discuției: Implicarea laicatului în modul Bisericii de a fi în lume, printre oameni, și de a comunica în secolul XXI.
***
Catedrala mea - Văsile Bănescu
***
În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți rubrica „Între Cer şi Pământ”. Jurnalista Ileana Gaiță și directorul de imagine Remus Tigoianu au fost la Verona, la Parohia Ortodoxă Română Sf. Ilie Tesviteanul și vă prezintă primul reportaj dintr-o serie despre despre comunitatile ortodoxe românești din Italia, din regiunea Triveneto II.
La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula și Andrei-Victor Dochia. Un interviu filmat pe Platoul Bucegi, în apropiere de Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman.
În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.
Contact: universal.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr
Foto: Mircea Mitrofan
Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+.