loader
Foto

Locuri fermecătoare, poţiuni magice şi poveşti uimitoare la „Exclusiv în România”

Pe 9 octombrie, Cristian Tabără ne-a invitat să însoţim echipa „Exclusiv în România” cu mocăniţa pe Valea Hârtibaciului, la Biserica Fortificată din Cincu şi prin Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu. Duminică, ora 15.30, la TVR 1. | VIDEO

 

„În această ediţie, paşii ne îndreaptă către un loc deosebit de frumos: Valea Hârtibaciului, din judeţul Sibiu. Am descoperit aici o mocăniţă care parcurge un drum încântător. Şerpuieşte printre pajişti, fâneţe şi păduri ce se derulează prin faţa ochilor călătorului cu o viteză suficient de redusă, astfel încât să poată fii atent la poveştile Dianei. Este singura femeie care conduce locomotive de mocăniţe din ţara noastră şi care, la „Exclusiv în România” ne-a fost ghid.”

Mocăniţa de aici are trei curse pe săptămână în sezonul turistic de vară şi una sau două curse săptămânal, în restul anului. Sperăm că ne-ați fost alături duminică, ora 15.30, la TVR 1, pe drumul pitoresc parcurs de mocăniţă”.

(w882)

(w882)

Apoi călătoria a continuat la Cincu, în judeţul Braşov. Un prieten vechi al emisiunii ne-a surprins cu un preparat delicios şi inedit,

(w882)

dar şi ne-a aratat biserica din localitate, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai frumoase din Ardeal: Biserica Fortificată din Cincu, închinată Sfintei Maria şi care a fost construită de colonişti germani în secolul XIII. Din păcate, biserica se află în stare de degradare, dar datorită faptului că au început lucrările de restaurare a exteriorului, lăcaşul de cult redevine o atracţie turistică importantă.

(w882)

(w882)

Tot duminică, la „Exclusiv în România”, TVR 1, am vizitat un loc interesant şi destul de rar la noi în ţară, ba chiar şi în lume: Muzeul de Istorie a Farmaciei de la Sibiu. Am descoperit cum şi, mai ales, cu ce se tratau bolile odinioară şi câţi oameni, în acele timpuri, îşi permiteau aşa ceva. „Printre exponatele interesante şi valoroase am găsit secreţie biliară de caşalot şi praf de mumie. La ce foloseau aceste poţiuni puteţi să aflaţi în emisiunea noastră”, spune Daniel Georgescu, realizatorul ediţiei.

(w882)

(w882)

(w882)

Din zona Sibiului se trage şi preotul evanghelic Eginald Schlattner, pe care l-am cunoscut duminică, în emisiunea prezentată de Cristian Tabără. În vârstă de 89 de ani, Eginald Schlattner este deopotrivă un personaj respectat, preţuit şi controversat, mai ales din cauza alegerilor pe care le-a făcut în tinereţe. În prezent, este Ambasador Cultural al României şi a scris nu mai puţin de şapte cărţi autobiografice care acoperă nouă decenii, aproape întreaga sa viaţă.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu