loader
Foto

Un om care aduce multă lumină în jurul lui: sculptorul Virgil Scripcariu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, pe TVR 1

„Arta trebuie făcută cu mult curaj”, consideră Virgil Scripcariu. Realizatorul ansamblului Statuar din bronz Monica Lovinescu și Virgil Ierunca ne-a vorbit la „Nocturne” despre lucrarea sa, dar şi despre crezul său artistic. Despre forța creatoare, mentori și provocări – luni, 18.12, ora 23.05.

 

Marina Constantinescu ne-a invitat luni, de la ora 23:05, la un exercițiu de admirație și, totodată, la o lecție de smerenie. Invitatul emisiunii „Nocturne” a fost sculptorul Virgil Scripcariu, elevul celebrului Vasile Gorduz și unul dintre cei mai apreciați creatori ai generației sale.

Născut și crescut lângă Vatra Dornei, Virgil Scripcariu a împrumutat de la munții copilăriei un calm și o liniște exterioare, permițând rareori a-i fi accesate zbuciumul și framântările profunde ale interiorului său de artist.

„Spaima mea e că oamenii mă creditează prea mult și nu pot să mă ridic la nivelul așteptărilor”, mărturisea Virgil Scripcariu în dialogul cu Marina Constantinescu. Am descoperit mai multe despre crezul său ca artist luni, 18 decembrie, în ediţia „Nocturne”, difuzată de TVR 1 începând cu ora 23.05.

Provocarea vieții sale a venit din partea scriitorului Gabriel Liiceanu care, la început de an Centenar Monica Lovinescu, a inițiat demersurile pentru realizarea unei statui închinate celebrei voci de la Radio „Europa Liberă”, în semn de recunoștință pentru deceniile în care a păstrat vie speranța românilor și a spus adevărul în numele celor care, într-o Românie comunistă, nu puteau. Și astfel, din mâinile lui Virgil Scripcariu, Bucureștiul a primit un Ansamblu Statuar din bronz Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, amplasat în zona Cotroceni, la intersecția străzilor dr. Dimitrie Drăghiescu și dr. Petre Herescu.

(w882)

Invitatul a mărturisit că a privit această lucrare, căreia i s-a dedicat total vreme de un an, ca pe cea mai importantă misiune a existenței sale de până acum. Își dorește ca publicul să poată surprinde în opera sa latura întunecată a istoriei și curajoasa rezistență a cuplului aflat în exil. Artistul a învăluit cele două personalități, pe care le numește „un etalon de nesupunere”, într-o mantie plină de cicatrici, lângă care a așezat un copac de pe care „pândesc” chipuri umane ale răului atașate unor corpuri de păsări.

​Mai multe detalii despre această creație, dar și despre forța creatoare, mentori și provocări, luni, la „Nocturne”, cu sculptorul Virgil Scripcariu, un om care aduce foarte multă lumină în jurul lui. Marina Constantinescu ne-a invitat la TVR 1, de la ora 23.05.

Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului, actriţa Carmen Tănase, scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu