loader
Foto

Conferința lui H.R. Patapievici, „Eminescu și paradisul”, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

În 26 martie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă prelegerea lui Horia Roman Patapievici, „Eminescu și paradisul”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Expunerea a fost precedată de dialogul Claudiei Robu, realizatoare TV, cu muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Discuția a fost retransmisă de la ora 18.30.

 

Teza de la care pleacă, în prelegerea sa, Horia Roman Patapievici este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare.

Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar, pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Mihai Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Conferința susținută de Horia Roman Patapievici a fost urmată de un dialog cu moderatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Prelegerea lui Patapievici și dialogul invitaților au fost precedate și însoțite de momente muzicale: soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Andrei Lazăr au interpretat lieduri pe versuri de Eminescu, iar la pian a cântat Ioana Maxim.

Conferința a fost susținută în 14 februarie 2023. O puteți urmări mai jos:

Opera Națională a demarat, la începutul anului 2023, programul de conferințe „Scena Gândirii”, la inițiativa lui Daniel Jinga, dirijor și director general al ONB.

TVR Cultural este partener al Operei Naționale București.

Mai jos, puteți urmări un dialog între Daniel Nica și gazda Jurnalului Cultural, Bogdan Stănescu, despre conferința care a fost difuzată la TVR Cultural:

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu