loader
Foto

TVR 1: poveşti neștiute din Gorj, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Un loc pitoresc, cu monumente de artă și arhitectură de mare valoare, dar și cu multe povești uimitoare, duminică, la „Exclusiv în România”. Cristian Tabără şi echipa sa ne-a aşteptat la TVR 1 pe 4 iunie, de la ora 17.00.

 

La „Exclusiv în România” din 4 iunie, Cristian Tabără și Cristina Șoloc au ajuns în Oltenia de munte și au explorat județul Gorj – un loc pitoresc, cu monumente de artă și de arhitectură de mare valoare și cu multe povești uimitoare, unele foarte cunoscute, altele mai puțin știute, dar care merită scoase la lumină.

(w882)

Mănăstirea Tismana

(w882)

Prima oprire a fost în comuna Tismana, unde am aflat ce legătură există între Mănăstirea Tismana și câteva dintre marile evenimente politice ale Europei sau ale României. Realizatorii au căutat şi ne-au dezvăluit ce legătură există mai ales între Mănăstirea Tismana și Tezaurul Băncii Naționale a României.

(w882)

Muzeul Tezaurului BNR

(w882)

Într-o peșteră din apropierea așezământului monahal, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost mutat Tezaurul BNR, precum și o parte din tezaurul Băncii Poloniei. În 2016, aici a fost inaugurat Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana. Cristian Tabăra a aflat povestea evenimentelor pe baza cărora a fost luată decizia mutării stocului de aur la Mănăstirea Tismana, în cadrul unei operațiuni secrete care a primit numele de cod „Neptun”. Muzeul prezintă, pe lângă documentele din Arhiva instituției, în mare parte inedite, despre salvarea Tezaurului BNR, și reproduceri ale casetelor utilizate pentru depozitarea aurului.

(w882)

Din Tismana, mai departe, spre Târgu Jiu, am descoperit ce legătură există între celebrele covoare oltenești, Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu, Mausoleul Eroinei de la Jiu, Casa memorială a lui Tudor Vladimirescu și Ansamblul Monumental al lui Constantin Brâncuși, închinat eroilor din Primul Război Mondial.

(w882)

Coloana Infinitului

(w500)

(w882)

Cristina Şoloc şi istoricul Adrian Tudor, la Muzeul Arhitecturii populare de la Curtișoara

(w882)

Despre Lagăr, cu istoricul Valentin Pătrașcu

(w882)

Ecaterina Teodoroiu

(w882)

Liga Națională a Femeilor Gorjene, Aretia Tătrscu și Brâncuși

(w882)

Luminița Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, la Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu

(w500)

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Tg. Jiu

(w882)

Mira Tantan, cusătoare de covoare oltenești, Tismana

(w500)

Aretia Tătărăscu, supranumită „Doamna Gorjului”, o binefăcătoare din secolul trecut, a făcut să se întâmple toate aceste acte de recunoștință și cinstire a eroilor neamului nostru.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu