loader
Foto

Galerie foto

Ţinutul Zimbrului, izvorul Slatina şi Humuleşti, unicate „Exclusiv în România”

Ţinutul Zimbrului Neamţ, personajele lui Ion Creangă, modelate din lut sau singurul izvor din Europa folosit neîntrerupt din neolitic se numără printre atracţiile zonei. „Exclusiv în România” s-a difuzat la TVR 1, pe 29 mai, ora 17.00. | VIDEO

 

În noua ediţie „Exclusiv în România”, Cristian Tabără şi echipa sa ne-a invitat să fim turişti în zona Târgu-Neamţ.

Pentru început, descoperim „Ţinutul Zimbrului Neamţ", singura destinaţie de turism sustenabil din România din cele 100 selectate la nivel mondial.

Ţinutul Zimbrului s-a clasat pe locul 1 la categoria People's Choice Award în cadrul competiţiei internaţionale organizate de Green Destinations, în anul 2022. Totodată, Parcul Natural Vânători Neamţ, structură administrată de Romsilva şi parte a Ţinutului Zimbrului, este singurul loc din Europa unde zimbrii se află, concomitent, în libertate, semi-libertate şi în captivitate.

(w882)

(w882)

Cu reprezentanţii Parcului Natural Vânători, Neamţ

Nu departe de Târgu Neamţ, dăm o fugă în satul Oglinzi, unde se află un izvor sărat. Localnicii îi spun „Slatina” şi este singurul izvor din Europa care este folosit neîntrerupt încă din neolitic, adică de vreo 8.000 de ani. Şi astăzi, apa este pusă la conservarea murăturilor şi la gătit. Şi dacă tot a venit vorba de gătit, vom gusta o tochitură moldovenească, la ea acasă. Evident, este gătită cu... „slatină”.

(w882)

La izvorul Slatina, vechi de 8000 de ani, din satul Oglinzi

Ne pomenim apoi în vizită la soţii Ionela şi Costi Lungu, artişti populari din Humuleşti. Ea modelează din lut personajele lui Ion Creangă: Păcală, Smărăndiţa Popii, Moş Ion Roată. Costi este singurul meșter popular din țară care lucrează bâte, baltage și toiege ciobănești. El a reînviat cu drag acest meșteșug străvechi. Pe lemnul obiectelor lucrate aplică foițe de cositor, realizând adevărate opere de artă.

(w882)

Ansamblul de dansuri populare Ţinutul Zimbrului

(w882)

În comuna Târpești, judeţul Neamţ, se află Muzeul Etnografic ,,Nicolae Popa”, unul dintre primele muzee private din România, acesta funcţionând din anul 1957. Muzeul deţine o colecţie impresionantă de obiecte populare şi nu numai, iar fondatorul muzeului, Nicolae Popa, fost deţinut politic, are o poveste fabuloasă pe care ne-o va împărtăşi.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu