loader
Foto

Tezaurul de la Perşinari

“Locuri, oameni şi comori” este o serie de film documentar, care îşi propune în fiecare episod dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu. Duminică, 15 aprilie, de la ora 13.30, la TVR 3, urmăriţi povestea spadelor de aur descoperite la Perşinari.

 

Prin descoperirile arheologice, care aparţin epocii preistorice a strămoşilor noştri (geto-daci şi traci), suntem fruntaşii Europei pe acestă temă. Obiectele descoperite, foarte variate, sunt din aur, bronz şi argint.

Tezaurul de la Perşinari, descoperit în judeţul Dâmboviţa, aproape de Târgovişte, veche capitală și Cetate de Scaun a Țării Românești, aparţine Epocii mijlocii a Bronzului (1700 î.Hr.). Aici a fost descoperită în mod întâmplător, în anul 1954, o spadă din aur, urmând ca, în 1962, să mai fie descoperite încă 11 pumnale, tot din aur.

(w882) Locuri, oa

Localitatea Perşinari, din zona Munteniei, are dovezi arheologice ce atestă existenţa sa încă din neolitic. Comuna este aşezată aproape de cursul râului Dâmbovița, care traversează localitatea pe o lungime de aproximativ șase kilometri. Prima atestare documentară scrisă a satului datează din anul 1774, dar se pare că acesta, ca așezare umană, are rădăcini mult mai vechi, dovada fiind chiar acest tezaur dacic din piese de aur.

Piesele descoperite au ajuns la început la Bucureşti, la Banca Națională a României, unde au fost considerate ca aur dentar. Pumnalele au fost salvate de la topire de domnul Octavian Iliescu, care le-a identificat ca obiecte din Epoca Bronzului. În anul 1963, au intrat în colecţia Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române. În prezent, ele sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Românei, în sala Tezaur.

***

Serialul nostru dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia.” (spune realizatoarea Emilia Nicolaescu)

 
Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

publicat: marţi, 08 octombrie 2024

Etichetele purtate de fiecare generație născută după anii ‘60 ne diferențiază în mod evident, însă lumea în care comunicăm și muncim împreună ne ...

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

 

#TVRedu