loader
Foto

Galerie foto

Ţesem firul pânzei, ca firul vieţii, într-un nou episod „Port Valoare şi Splendoare”

La TVR 1 continuă prima producție documentară despre ia românească. Pe 13 decembrie, de la ora 16.00, în episodul 3, Iuliana Tudor ne-a apropiat de rădăcinile noastre şi am aflat despre ţesutul cu model şi minţile agere care-l pun în practică. | VIDEO

 

„În trecut, ca să se evite foarfeca, bucăţile se ţeseau pe măsura cămăşii. Odată cu ţesutul, se făcea şi croiul. Fără foarfecă, marginile nu se destrămau ca atunci când erau spintecate cu cele două tăişuri şi răul nu se mai putea aşeza pe muchiile tăiate. Aşa rămânea întregul neatins... căile magice şi neuitate ale bunicilor noştri... Timpul când toate aveau un rost...”, începe Iuliana Tudor povestea despre ţesutul pânzei, în cel de-al treilea episod al producţiei documentare „Port Valoare şi Splendoare”, pe care telespectatorii l-au văzut la TVR 1 duminică, 13 decembrie, de la ora 16.00.

  • Maria Grancea și-a petrecut viața citind și ordonând mii și mii de cărți. Conduce biblioteca din Avrig, însă cele mai profunde și tulburătoare învățături nu le-a aflat din cărți, ci de la Mama Tâna, străbunica ei născută în 1880. Aflați povestea ei în ediția de duminică.

(w882)

Ţesem firul pânzei, la fel ca firul vieţii - e o taină pe care doar cei cu adevărat pasionaţi o dezleagă, o înţeleg şi-o duc mai departe. Vom afla că ţesutul cu model cere atenţie şi minte ageră. Cea mai mică greşeală din urzeală se întinde în toată lucrarea. E muncă multă şi nepreţuită, pe care femeile o fac cu multă grijă, pentru că un nod în pânză poate sa înnoade calea. Firul de in, la fel ca firul vieţii, nu era bine să fie tăiat sau răsucit pentru că sucea destinul.

Plecăm peste mări şi ţări, ne căutăm o viaţă mai bună acolo unde ea poate să prindă noi rădăcini, dar  „oricat de mobili ne străduim să fim, avem nevoie de rădăcinile noastre, ca să ne îmbogăţim coroana şi să nu ne uscăm. Alegerea unui model de cusut ne exprimă pe noi înşine şi neamul nostru. Preluarea tradiţiei ne aşază undeva pe hartă. Merită să facem lucruri noi ca în vechime, cu valorile, splendorile şi binecuvântările de altădat’”, afirmă Iuliana Tudor.

(w882)

Străbunicile noastre se înmormântau în ia de nuntă, ia miresii fiind, în fapt, ia întregii ei vieţi. Pentru că bărbatul era pe viaţă. Marea dilemă pentru tinerele din ziua de azi care aleg să poarte o astfel de ie nu va fi să aleagă dacă vor purta cămăşile acelei lumi, ci să-şi asume normele morale ale acelei lumi, regulile ei. Aflăm alte taine despre ţesutul iei şi transmiterea mai departe a tradiţiilor noastre duminică, de la ora 16.00, la TVR 1.

(w882)

Prima producție documentară despre ia românească, seria în cinci episoade „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca prezentator și producător, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist și regizor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu