loader
Foto

O scurtă incursiune în istoria terorismului, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Terorismul a fost tema propusă de Rafael Udrişte în deschiderea unui nou sezon al emisiunii „Omul şi timpul”, pe 5 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

De la politica terorii a lui Robespierre la atacurile din ultimele decenii, terorismul a fost explicat şi înţeles în moduri diferite.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe 11 septembrie 2001, un eveniment fără precedent zguduia întreaga lume: 4 atacuri teroriste comise în Statele Unite, în urma cărora au fost ucişi 2.977 de oameni.

14 ani mai târziu, în Franţa, au avut loc atacurile de la Bataclan din 13 noiembrie, ucigând 130 de oameni. Pentru noi toţi, teroarea a devenit astfel un fenomen tragic şi mult prea familiar. Cu toate acestea, terorismul nu are încă o definiţie prea clară.

„Şi, tocmai pentru că suntem confruntaţi cu şocul terorismului, ar trebui să încercăm să-l înţelegem. Care este obiectivul teroriştilor? Care este legătura dintre teroare şi frică? Este terorismul o metodă de a destructura politica?”, sunt întrebări pe care realizatorul şi moderatorul Rafael Udrişte le-a adresat istoricilor Florian Banu şi Gheorghe Onişoru joi, 5 mai, în prima ediţie din noul sezon „Omul şi timpul”.

Emisiunea s-a difuzat de la ora 23.00, la TVR 1.

(w882) Rafael Udr

Pentru prima oară, cuvântul „terorist” a apărut în Franţa secolului al XVIII-lea, atunci când politica lui Robespierre era numită de către oponenţii săi o politică a terorii. Practic, la începuturi, terorismul definea un mod de guvernare. Destul de repede, sensul cuvântului se schimba, el definind grupurile care atacă statul, adică modul de guvernare.

(w882)

„Paradoxal, nu există nici astăzi o definiţie internaţională, juridică a terorismului. Deşi acesta a fost una dintre marile provocări ale relaţiilor internaţionale încă din secolul al XIX-lea. În timpul conferinţei din 1898 împotriva terorismului anarhist, ruşii şi germanii au vrut să condamne violenţa politica în ansamblul ei, iar Franţa şi Marea Britanie doreau să incrimineze exclusiv anarhismul, diferenţiindu-l de violenţa politică a guvernelor, percepută ca legitimă împotriva celor care contestă statul, fie el autoritar sau nu. Nici Liga Naţiunilor, imediat după Primul Război Mondial, nu a reuşit să dea o definiţie juridică terorismului. La fel s-a întâmplat şi după 1945”, explică realizatorul TVR.

(w882)

Care sunt originile terorismului? Ce rol au avut organizaţiile teroriste pe frontul războiului rece? Sunt câteva dintre temele abordate în prima ediţie a noului sezon „Omul şi timpul”, de Rafael Udrişte şi invitaţii săi. Din 5 mai, emisiunea se vede la TVR 1 în fiecare joi seară, de la ora 23.00.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu