loader
Foto

O scurtă incursiune în istoria terorismului, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Terorismul a fost tema propusă de Rafael Udrişte în deschiderea unui nou sezon al emisiunii „Omul şi timpul”, pe 5 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

De la politica terorii a lui Robespierre la atacurile din ultimele decenii, terorismul a fost explicat şi înţeles în moduri diferite.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe 11 septembrie 2001, un eveniment fără precedent zguduia întreaga lume: 4 atacuri teroriste comise în Statele Unite, în urma cărora au fost ucişi 2.977 de oameni.

14 ani mai târziu, în Franţa, au avut loc atacurile de la Bataclan din 13 noiembrie, ucigând 130 de oameni. Pentru noi toţi, teroarea a devenit astfel un fenomen tragic şi mult prea familiar. Cu toate acestea, terorismul nu are încă o definiţie prea clară.

„Şi, tocmai pentru că suntem confruntaţi cu şocul terorismului, ar trebui să încercăm să-l înţelegem. Care este obiectivul teroriştilor? Care este legătura dintre teroare şi frică? Este terorismul o metodă de a destructura politica?”, sunt întrebări pe care realizatorul şi moderatorul Rafael Udrişte le-a adresat istoricilor Florian Banu şi Gheorghe Onişoru joi, 5 mai, în prima ediţie din noul sezon „Omul şi timpul”.

Emisiunea s-a difuzat de la ora 23.00, la TVR 1.

(w882) Rafael Udr

Pentru prima oară, cuvântul „terorist” a apărut în Franţa secolului al XVIII-lea, atunci când politica lui Robespierre era numită de către oponenţii săi o politică a terorii. Practic, la începuturi, terorismul definea un mod de guvernare. Destul de repede, sensul cuvântului se schimba, el definind grupurile care atacă statul, adică modul de guvernare.

(w882)

„Paradoxal, nu există nici astăzi o definiţie internaţională, juridică a terorismului. Deşi acesta a fost una dintre marile provocări ale relaţiilor internaţionale încă din secolul al XIX-lea. În timpul conferinţei din 1898 împotriva terorismului anarhist, ruşii şi germanii au vrut să condamne violenţa politica în ansamblul ei, iar Franţa şi Marea Britanie doreau să incrimineze exclusiv anarhismul, diferenţiindu-l de violenţa politică a guvernelor, percepută ca legitimă împotriva celor care contestă statul, fie el autoritar sau nu. Nici Liga Naţiunilor, imediat după Primul Război Mondial, nu a reuşit să dea o definiţie juridică terorismului. La fel s-a întâmplat şi după 1945”, explică realizatorul TVR.

(w882)

Care sunt originile terorismului? Ce rol au avut organizaţiile teroriste pe frontul războiului rece? Sunt câteva dintre temele abordate în prima ediţie a noului sezon „Omul şi timpul”, de Rafael Udrişte şi invitaţii săi. Din 5 mai, emisiunea se vede la TVR 1 în fiecare joi seară, de la ora 23.00.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu