Splendorile Patagoniei, alături de pagini din istorica literară și politică a unor țări europene fac parte din sumarul ediției din 23 decembrie a emisiunii „Teleenciclopedia” - pe TVR1HD, de la ora 19:00 (reluare pe 25 decembrie, ora 02:55).
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 4)
În 1936, pe când André Malraux lupta în Spania, confratele André Gide „finisa” Retour de l’ U.R.S.S. – „bomba literară” despre vizita în URSS, recunoscând că, văzută de aproape, patria socialismului era iadul pe Pământ.
Convingerea i-a fost întărită și de procesele moscovite, pe care scriitorul le compara cu cele intentate de nemți comuniștilor, pentru incendierea Reichstag-ului. Gândindu-se că oponenții regimului sovietic vor folosi textul împotriva Spaniei, devenită „ringul” confruntării dintre comuniști și fasciști, prietenii l-au sfătuit să amâne publicarea. În plus, amenințarea nazismului agresiv al lui Hitler forța sprijinirea morală a URSS, singura țară a cărei putere militară se compara cu cea a Germaniei.
RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.4)
Sosiți la Madrid, în octombrie 1938, jurnalistul Joseph Kessel și fotograful Jean Moral imortalizează disperarea și furia localnicilor, remarcă micii profitori, văd fermierii bătuți cu bastoanele, dar și uciderea unui băiețel, considerat „franchist” pentru simplul fapt că purta la gât un medalion cu Fecioara Maria.
MUZEUL ORSAY (ep. 1)
În inima Parisului, se înalță Muzeul Orsay. Fațada din piatră ascunde un impresionant schelet din 12.000 de tone de metal, depășind cu mult prestigiosul turn Eiffel ! Structura cu nava de 32 de metri înălțime a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul timpului, fiind azi unul dintre cele mai admirate muzee din lume. În zorii secolului al XX-lea, aici se înălța legendara gară Orsay, construcția revoluționară destinată Expoziției Universale din 1900. Colosalul proiect a fost finalizat în numai doi ani și inaugurat la 14 iulie, în ciuda îngustimii terenului din centrul aglomerat al orașului. Inginerii au trebuit să inventeze o configurație care să includă 15 căi ferate și primele tuneluri pariziene. Abandonat după cel de-Al Doilea Război Mondial, locul a fost, pe rând, adăpost pentru soldații reîntorși din Germania, un teatru, ... o parcare. A devenit muzeu abia la începutul anilor ‘80 .
ECOSISTEME: PATAGONIA (ep.3)
La aproape 85 de kilometri de pitorescul sat Colonia Suiza, pe malul nordic al lacului Nahuel Huapi, se află Villa La Angostura, în care, de la mijlocul sec. al XX-lea, își petreceau vacanțele președintele Juan Peron și familia sa. De acolo, ne îndreptăm spre San Martin de los Andes, oraș situat la 125 de kilometri spre nord. Regiunea abundă în lacuri și râuri cu ape limpezi și fiecare parc, sau rezervație naturală, ascunde numeroase atracții. Printre ele, Cascada Del Nivinco, aflată la doar 30 minute de mers pe jos de legendara Autostradă 40, paralelă cu munții Anzi. Cascada, alcătuită dintr-o succesiune de alte cinci, mai mici, se află pe cursul râului Nivinco – Murmurul apei, în limba băștinașilor Mapuche.
***
Producător: Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca