loader
Foto

"Teleenciclopedia": Instrumentele muzicale | VIDEO

Sâmbătă, 7 ianuarie, de la ora 18:50, pe TVR 1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

* Auguste Rodin (ep.3) Premieră

Începută în 1880, Poarta Infernului este destinată inițial Muzeului Artelor Decorative, ce urmează să fie amplasat în locul Palatului Orsay. Figurile inspirate din Divina Comedie a lui Dante, aflate pe monumentul de aproximativ 4 metri lățime, pe 6 și jumătate înălțime, se vor regăsi în creațiile lui Rodin din următoarele trei decenii. Succesul operei îi schimbă viața lui Auguste Rodin: pătrunde în „lumea bună” și începe relația pasională cu tânăra sculptoriță Camille Claudel.


* 1917: Un an, două revoluții (ep. 2)

Capitala Rusiei țariste, Petrograd, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă, cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. În februarie 1917, plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.


* Instrumentele muzicale (ep. 2) Premieră

Trăim într-un mediu extrem de gălăgios, pentru că orice obiect care vibrează poate produce sunete. Nu există liniște absolută, nicăieri și niciodată. În natură, nu le auzim diferențiate, ci combinate, câteodată în mod plăcut. Compozitorii au găsit inspirația în această „muzică” spontană. Probabil cel mai grăitor exemplu este seria Anotimpurile, scrisă de Antonio Vivaldi, în secolul al XVIII-lea. Concertele evocă ploaia, șuieratul viscolelor, arșița verii, bucuria renașterii naturii…


* Patagonia (ep. 7) Premieră

Ne apropiem de capătul călătoriei noastre prin Patagonia, legendara „Țară a Oamenilor cu Picioare Mari”, cum au poreclit-o, în 1520, primii europeni, sosiți aici împreună cu Fernando Magellan, impresionați de statura semeață a indienilor Tehuelche. Șoseaua se oprește pe malul Strâmtorii Magellan, unde Oceanul Atlantic întâlnește Pacificul. În secolul al XVI-lea, corăbiile spaniole au descoperit insulele datorită focurilor aprinse de băștinași, așa că au numit locul Tierra del Fuego. Acolo se întinde, parcă încremenit în anii 1800, Estancia Maria Behety, domeniu care conservă o altă tradiție, cea a coloniștilor crescători de animale. Zona, aflată la jumătatea distanței dintre Punta Delgada și Ushuaia, este centrul comerțului cu lână din Tierra del Fuego, domeniu clasat pe locul cinci la nivel global, cu o producție anuală de peste 40.000 de tone.

Producător Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

** ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu