Sâmbătă, 20 august, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm să urmăriți o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 22 august, de la ora 1.00, la TVR 1HD.
GIANDOMENICO TIEPOLO - PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII (ep. 1) premieră
După ce, la 1 mai 1797, Napoleon Bonaparte a declarat război Republicii Venețiene, primul magistrat și Marele Consiliu, au hotărât să se predea, fără luptă. Cu ani în urmă, la Zianigo – satul unde se retrăgeau în elegante reședințe cei bogați – Giandomenico Tiepolo, zis Domenico, fiu și asistent al celebrului pictor venețian Giambattista Tiepolo, începea să decoreze vila familiei. Neîngrădit artistic, aproximativ patru decenii a realizat uimitoare fresce, cu o puternică amprentă personală. Când au sosit francezii, Domenico și-a terminat capodopera solitară: Pulcinella și saltimbancii, ori Pulcinella și acrobații, o frescă verticală, pictată în ulei, cu dimensiunile de 196, pe 160 cm. Eroul era Pulcinella, celebru personaj pe care l-a reprezentat îndrăgostit, beat, într-un leagăn, sau spectator.
MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 5) premieră
După ce, la 21 iunie 1941, a fost atacată de Germania nazistă aliată, Uniunea Sovietică a găsit susținere imediată și necondiționată la puterile occidentale, care protejaseră până atunci, și guvernul în exil al Poloniei, țară „sovietizată” prin arestări și execuții, după invadarea din 17 septembrie 1939. Interpelat de generalul Władysław Sikorski în legătură cu soarta ofițerilor dispăruți, Iosif Stalin a susținut, cu cinism, că nu cunoștea problema, însărcinându-l să ancheteze faptele, pe nimeni altul decât Beria ... Însă, pe 13 aprilie 1943, Goebbels – ministrul propagandei al celui de-Al Treilea Reich, anunța că trupele sale au descoperit în pădurea Katîn cadavrele ofițerilor polonezi dispăruți, executați de NKVD. Moscova, evident, a negat orice implicare ...
ROMA (ep.6) premieră
În anul 314, Roma găzduia 11 forumuri și mari terme, 200 de temple, 12 bazilici, două amfiteatre și 43 de arce triumfale; 37 de porți, 19 apeducte, două naumachia (lacurile artificiale unde se recreau bătălii navale), 967 de băi publice, 1.352 de fântâni, trei teatre, nouă poduri și 11 coloane comemorative. Un stadion și un Odeon, 46.000 de imobile, depozite cu sutele, și mii de magazine. Roma este emblema puterii Imperiului Roman, exponent al excelenței în arhitectură. Calitatea cimentului, formele care au eliberat spațiul, inovațiile împletite cu tehnica desăvârșită și talentul artistic – sunt o moștenire unică și universală.
LUMI PREISTORICE (ep. 5) premieră
Spre finalul Cretacicului, căpăta contur lumea așa cum o cunoaștem azi. Dar India, încă nealipită continentului asiatic, trecea prin transformări geologice cruciale, determinate de un episod vulcanic major. Acumulările bazaltice din Deccan, în sudul peninsulei, dovedesc violența erupțiilor petrecute vreme de 30 de milenii, în urmă cu aproximativ 65 milioane de ani – adică, în preajma dispariției dinozaurilor. Pe care, până în anii ’80 ai secolului trecut, mulți savanți au considerat-o cauzată de activitatea vulcanică indiană. Apoi, în mediul științific, s-a lansat ipoteza … extraterestră. Considerată o glumă, ideea nu a fost luată în serios.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP).