Sâmbătă, 23 aprilie, pe TVR1 de la ora 18.50 (reluare pe 24 aprilie, ora 04:10) ne întâlnim din nou cu informațiile Teleenciclopediei. Episoadele ne poartă pe Valea Loarei și pe continentul american.
JEAN FOUQUET: MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1) premieră
La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara în pitorescul oraș Tours.
Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu. Ceea ce vedem este, de fapt, o reprezentaţie, un spectacol dramatic, la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.
STELE ALE ECRANULUI
Amănunte din biografiile și carierele celebrelor staruri de cinema ale secolului al XX-lea: Charlie Chaplin și Mary Pickford.
MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.4) premieră
Graţie noului plan de redresare economică iniţiat de președintele Franklin Delano Roosevelt, americanii, indiferent de clasă socială, redobândiseră încredere în țara și conducătorii lor. În 1936, producția industrială revenise la 90 de procente din cea consemnată în 1929, însă, din cauza costurilor mari ale programelor federale responsabile cu reducerea șomajului, Roosevelt a decis să renunțe la ele. Adversarii preşedintelui se plângeau că impetuozitatea îl făcea nechibzuit. Opoziția de dreapta îl compara cu Stalin, în vreme ce stânga îl acuza că o ia pe urmele lui Hitler.
TIKAL (ep. 1) premieră
Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de apogeu, între anii 600 și 800, cu 12.000 edificii şi cel puțin 50.000 de locuitori. Ridicată în anul 750 î.C. şi construită pe o bază din piatră de aproape 8.500 m pătrați, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.
Sursa foto: wikimedia.ro
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca