O nouă serie de subiecte interesante vă aşteaptă să le descoperiţi sâmbătă, 19 februarie, de la ora 18:50, pe TVR1.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.1/5)
În 1939, o armată invincibilă „dezintegra” cu furie Europa, cotropind Austria, apoi Cehoslovacia. A urmat Polonia. Începuse războiul. Poetul Robert Desnos încă se auzea la microfonul radioului Poste Parisien. Odinioară „adormitul treaz” al suprarealiştilor răspundea ascultătorilor în emisiunea Cheia viselor. Dar, după suspendarea programului, în 1940, Robert a fost „mobilizat” pe alte fronturi. Începuse Sitzkrieg, cum îl numeau nemții – „Războiul ciudat”.
GULAG 1938-1957 (ep. 6/9)
Marea Epurare, mai bine zis Marea Teroare dintre anii 1936-1938, operațiunea prin care poliția secretă (NKVD) a eliminat sute de mii de „dușmani ai poporului” a determinat un aflux fără precedent de condamnați în taberele de muncă forțată. Acuzați de „crime contrarevoluționare”, victimele articolului 58 al Codului Penal au triplat „populația” Gulagului. În pragul celui de-Al Doilea Război Mondial, se înregistrau aproape două milioane de zeki – „cetățeni-fantomă” ai unui „stat în stat”, izolat în timp și spațiu, ale cărui reguli, rămân greu de explicat până azi.
ALEXANDRIA (ep. 4/5)
„Științele pot progresa doar prin colaborarea învățaților”, scria Aristotel. Centrul Mouseion, fondat de Ptolemeu I Soter în orașul visat de Alexandru cel Mare al Macedoniei, s-a dovedit locul ideal pentru studiu și creație. În laboratoare, săli de disecție, aule sau în micul observator astronomic se petrecea o adevărată reformă. La sud de Calea Canopică domina Serapeum, considerat cel mai frumos templu al orașului. Azi, mai putem admira doar doi sfincși, care decorau odinioară dealul, și un monolit corintian din granit roșu, înalt de 27 de metri și numit eronat Columna lui Pompei.
MAMIFERE MARINE (ep. 3/5)
Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câțiva carnivori înfometați așteaptă ca pescarii să coboare paragatele lungi de kilometri, știind că vor avea parte de codul patagonian ( Dissostichus eleginoides) – o delicatesă pe piața asiatică și nu numai.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
***
Reluare în 20.02.2022, TVR 1HD 02:00