Sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 18.50, la TVR1HD și TVR+, vă invităm la o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".
Aventurierii artei moderne: Vrăjitorii din Montparnasse (ep. 2/5) premieră
Tinerii scriitori Louis Aragon și André Breton, studenți la medicină în timpul războiului, s-au cunoscut la Secția pentru alienați a Spitalul Val de Grâce, unde erau infirmieri. Serile, ambii recitau Rimbaud și Lautréamont,iar ziua discutau despre literatură și pictură cu Guillaume Apollinaire, internat acolo. Când nu se amestecau în scandaluri – precum cel legat de Festivalul Dada şi spectacolul de deschidere Le Sexe de Dada al lui Tristan Tzara ,– suprarealiştii se adunau în bistrouri şi jucau mimă sau cărți, ori se amuzau punându-şi întrebări incomode. Imixtiunile cu tente sexuale în viața personală, provocau şi ele tensiuni și dispute.
1917: Un an, două revoluții (ep. 2/5) premieră
Capitala Rusiei țariste, Petrograd, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă, cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. În februarie 1917, plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.
Cavalerul mongol (ep. 1/5) premieră
De milenii, mongolii străbat nesfârșitele stepe central asiatice dând pinteni cailor puternici, agili şi devotaţi, pe care îi venerează şi de care sunt profund ataşaţi, chiar de la vârste fragede. Situată în nord-vestul Mongoliei, Valea Darkhad, deşi aparent paşnică, e bântuită frecvent de bandiţi şi haite de lupi. Cruzii hoţi Tuvan trec hotarul dinspre Rusia, le fură caii şi îi omoară pentru a-i vinde abatoarelor ilegale. În calea lor stă însă curajosul Shukhert – eroul acestui documentar–, cunoscut printre nomazii săi apropiaţi ca îmblânzitorul de cai.
Clanul micului babuin (ep. 4/5) premieră
Crescând, blana puiului de babuin, Forty, s-a îndesit și a căpătat o nuanță cenușie, mai apropiată de cea brun-gălbuie a adulților. Curios și neastâmpărat, a învățat cum să se adapteze mediului și pretențiilor familiei. Acum poate sta în siguranță, pe spinarea mamei şi s-a obișnuit să folosească mâinile pentru a se hrăni. Stă în preajma figurilor masculine protectoare: Junior, fratele mai mare, care nu a împlinit încă cinci ani, și Nașul – partenerul predilect al mamei și, probabil, tatăl său.
***
Reluare în 7 noiembrie, de la ora 1.00, la TVR 1HD.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca