loader
Foto

Despre aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia"| VIDEO

Sâmbătă, 12 iunie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 14 iunie,  la TVR1 HD, de la ora 1.50.    

 

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep. 4/4) premieră

În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească, a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică. A continuat să experimenteze păstrând în minte statuile iberice pre-romane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească Gósol din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.

RĂZBOIUL RECE (ep.3)

După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință – cea de la Potsdam – reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill  era înlocuit de laburistul Clement Attlee – moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră.  Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului, prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”.

 

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.1)

Pluto, zărită prin telescoape doar ca un punct luminos, a fost considerată „capătul” sistemului solar și, probabil, o lume moartă în adâncurile înghețate ale spațiului. Ne-a schimbat părerea New Horizons, o sondă  mare cât un pian, trimisă de pământeni într-o călătorie de zece ani și peste 4,8 miliarde de kilometri.

(w882)

REGELE PĂDURII (ep. 3) premieră

La început de toamnă, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare și avertizează competitorii să stea departe.Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la „trucuri”, pentru a capta atenția femelelor. Chiar dacă majoritatea confruntărilor dintre cerbi sunt câștigate prin abandon, cam 6% dintre ei încheie sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave. Dar, victoria le garantează dreptul la reproducere.

(w882) cerb

* * *

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu