Sâmbătă, 15 mai, ora 18.50, TVR 1 v-a invitat să aflați despre tainele Peșterii Ialomicioarei, dar și despre alte subiecte precum: Conferința de la Ialta, constructorii de castele și viața insectelor. Emisiunea poate fi urmărită online, pe TVR+. | VIDEO
PEȘTERA IALOMICIOAREI
La altitudinea de 1.530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 metri lungime, galerii fosile și active, dar și o denivelare pozitivă de 62 de metri.
Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Hațeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.
CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.4)
Diplomatul britanic Alexander Cadogan și ministrul de externe Anthony Eden nu bănuiau că serviciile sovietice de informații infiltrate în mediile politice britanice și americane aflaseră multe dintre intențiile occidentalilor înaintea începerii Conferinței de la Ialta. Prioritare pentru Roosevelt erau ONU și Japonia, iar Churchill dorea ceva neinclus în agenda întâlnirilor: Grecia.
CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.14)
În 1498, după numai șapte ani de la oficierea căsătoriei cu Anne de Bretagne, Carol al VIII-lea murea lovindu-se la cap de grinda unei uși. Pentru a respecta acordurile încheiate anterior, tânăra văduvă, pe atunci de doar 21 de ani, avea să devină, a doua oară, regină a Franței. Soțul său, Ludovic al XII-lea, născut la Blois, era vărul regelui decedat, Carol al VIII-lea, și urmașul său la tron.
INSECTELE (ep. 4)
Coleoptera (cel mai înfloritor și mai divers ordin) numără peste 300.000 de specii de gândaci. O „vedetă” incontestabilă printre acestea este cărăbușul de bălegar (Scarabeus sacer), care construiește bile, folosite fie ca sursă de hrană, fie ca adăpost pentru reproducere. La capitolul vrednicie și bună organizare, fruntașe sunt furnicile și albinele !
Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, luni, 17 mai, de la ora 01.50.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca