O incursiune în lumea artelor plastice, o călătorie în timpul Bătăliei de la Verdun, o poveste cu castele și fortărețe, dar și o aventură în căutarea șerpilor veninoși. Toate v-au așteptat sâmbătă, 3 aprilie, de ora 18:50, la TVR1.
IVAN AIVAZOVSKI (ep.1)
Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n. 1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.
BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.4)
În timp ce trupele Hexagonului rezistau eroic, departe de front, viața decurgea de parcă bătălia fusese câștigată ... Civilii erau preocupați de traiul zilnic și viața mondenă. Nu știau că pe colinele pârjolite din jurul Verdunului muriseră deja 60.000 de soldați – câte unul la fiecare două minute.
CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.9)
Exista o fortăreață care părea să împlinească aspirațiile meșterilor de a atinge perfecțiunea – Carcassonne. Deși bombardată cu trebuchete și catapulte, ea a rămas neclintită ani la rândul. Deseori, un castel (simbol suprem al revoltei) putea să cadă chiar în mâinile poporului asuprit. O astfel de soartă a avut și Castelul Harlech. Construit la comanda lui Edward I pentru a zdrobi rezistența inamicilor, acesta avea să fie cucerit de ultimul stăpânitor velș din Wales – regele Owain.
ȘERPII (ep.4)
Ofiofagii vânează șerpi. În cazul genului Lampropeltis, acest lucru este cu atât mai remarcabil, cu cât, lipsiți de venin, consumă crotali și alte soiuri „ucigaşe”. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus). Iar, viperele de deșert (Cerastes cerastes) avertizează trecătorii că vor să fie lăsate în pac, scuturându-și „solzii” și producând un sunet înfricoșător. De fapt, „efortul” șerpilor veninoși de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
***
Reluare în 05.04.2021, TVR 1HD, 01.05