loader
Foto

Teleenciclopedia: De la veninul șerpilor la asaltul din "Dealul Mortului" | VIDEO

Sâmbătă, 20 martie, de la ora 18:50, pe #TVR1 ​ şi TVR+, s-a difuzat o nouă ediție  #Teleenciclopedia ​. Reluarea - 22 martie, la TVR 1HD, de la ora 01.50.

 

SUBIECTUL 1: ALBERT EINSTEIN (ep.2)

Teoriile lui Albert Einstein au fost greu de înțeles, utilizând concepte abstracte și revoluționând gândirea științifică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de Teoria relativității restrânse (1905), care unește mecanica cu electromagnetismul, precum și de Teoria relativității generalizate (1915), ce extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Einstein ne-a ajutat să înțelegem tainele Universului, lăsând umanității peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

(w882)

SUBIECTUL 2: BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.3)

În ziua de 6 martie 1916, prințul moștenitor Wilhelm ordonă trupelor să ia cu asalt Dealul Mortului. O lună mai târziu, cele două tabere, franceză și germană, sunt tot față în față, tot în tranșee. Și continuă să se extermine reciproc ... Pe front și în patrie, nemții sunt din ce în ce mai descurajați. Izbucnesc revolte și demonstrații pacifiste.

(w882)

SUBIECTUL 3:  CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.8)

Cu două decenii înaintea sângerosului asediu condus de regele John I asupra castelului Rochester (1215), fratele său, Richard Inimă de Leu construise în Normandia, un ansamblu de castele, printre care și vestitul Gaillard. Mai târziu, în secolul al XIII-lea, Gilbert de Clare avea să elaboreze un nou tip de castel, cu apărare stratificată: Caerphilly. Dar, nu acesta era considerat inexpugnabil, ci maiestuosul Carcassonne.

SUBIECTUL 4: ȘERPII (ep.3)

Veninul șerpilor este un „cocteil” letal de proteine și enzime. Există aproximativ 3600 de specii de ofidieni, numai 600 fiind veninoase, cam o treime fiind capabile să ucidă un om de la prima mușcătură ! Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 81.000 și 138.000 de persoane mor anual în urma mușcăturilor de șarpe, iar 400.000 rămân cu sechele musculo-scheletale, ori suferă amputarea membrelor afectate. Paradoxal, cei mai periculoși nu sunt și cei mai veninoși, ci speciile care ne trăiesc alături, în căutarea rozătoarelor atrase de  recoltele agricole și deșeuri.

(w882)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu