Călătorim în timp, prin lumea artei lui Renoir, ne aventurăm în Peștera Ialomicioarei, însoțim sonda Cassini spre planeta Saturn și revenim pe Tărâmul Uriaşilor –Deosai. Toate acestea se întâmplă în ediția din 9 ianuarie, pe TVR1, la ora 18:50.
PIERRE AUGUSTE RENOIR – BAL, LA MOULIN DE LA GALETTE (ep. 2/2)
La începutul secolului al XIX-lea, colina Montmartre era înțesată de peste 30 de mori care storceau strugurii din viile învecinate, sau măcinau grâu.
În 1830, fiul morarului Pierre-Charles Debray, marcat de tragedia tatălui său, ciopârțit și țintuit de aripile morii sale după ce l-a ucis pe comandantul prusac ce-i împușcase frații, a transformat terenul unde se aflau cele două mori moștenite, în cârciumă ...
PEȘTERA IALOMICIOAREI
La altitudinea de 1.530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 metri lungime, galerii fosile și active, dar și o denivelare pozitivă de 62 de metri. Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Hațeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.
SONDE SPAȚIALE - CASSINI (ep.2/2)
La 15 octombrie 1997, sonda Cassini – plasată în vârful unui lansator Titan IVB/Centaur – și lander-ul Huygens, începeau marea lor aventură: explorarea planetei Saturn și a sistemului său de sateliți.
PODIŞUL DEOSAI (ep.2/3)
În Deosai, al doilea podiș ca altitudine (4.114 metri), după Chang-tang (Tibet), prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor, folosiți drept combustibil, împiedică refacerea vegetației.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
***
Ediția se difuzează pe 09.01.2021, la TVR1HD, de la ora 18.50
Reluare în 11.01.2021, pe TVR 1HD, la ora 01.40