Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 18.50, la TVR 1 , TVR 1 HD și online pe TVR+, vă invităm la o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 30 noiembrie, la TVR 1 HD, ora 01.00.
GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI (ep.1/2)
În 1855, capitala Franței găzduia – după Londra – propria Expoziție Universală, prezentând și un Salon al Artelor Frumoase. În seara inaugurării, la 15 mai, numele pictorului Gustave Courbet se afla pe buzele tuturor, deși, în mod surprinzător, tabloul Atelierul artistului – anume realizat pentru acest eveniment – fusese refuzat de juriu.
RĂZBOIUL RECE (ep.2/5)
Pe 17 iulie 1945, începea, la palatul Cecilienhof, din Potsdam, prima conferință de pace în formula Harry S. Truman–Winston Churchill–Iosif Visarionovici Stalin. Tema discuțiilor: detaliile administrării Germaniei după capitularea necondiționată semnată în 8-9 mai. Europa sărbătorea pacea, dar războiul continua în Pacific. Cinci zile după Conferința de la Potsdam, Truman va decide folosirea armei atomice împotriva niponilor, fără a se consulta cu ... aliatul Stalin.
SONDE SPAȚIALE – MISIUNI VIITOARE (Premieră)
Statistic, fiecare stea este însoțită de cel puțin o planetă – prin urmare, Terra demonstrează că viață poate apărea oriunde în Univers. Dacă vreuna dintre extraordinarele sonde trimise în Sistemul Solar și dincolo de el ar găsi dovezi ale existenței acesteia, am rezolva, poate, cel mai mare mister al umanității.
INSECTELE (ep. 2/5)
Pentru a supraviețui, unele insecte au dezvoltat înfățișări și tactici de vânătoare sau apărare greu de imaginat. Larva leului furnicilor (ordinul Myrmeleontidae) și-a câștigat numele și faima datorită vicleniei și strategiei aproape perfecte. În funcție de stadiul de dezvoltare, alte specii au aspecte și comportamente diferite – cum este și cazul larvei țânțarului comun (Culex pipiens), care nu seamănă deloc cu părinții!
Producător: OANA HAȘEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca