Pe 27 noiembrie, de la ora 18.50, TVR1 v-a propus o nouă întâlnire cu lumea fascinantă a Teleenciclopediei.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 3/5) premieră
Pictorul și fotograful american Man Ray se stabilise la Paris, în inima cartierului Montparnasse, din vara anului 1921.
În bistroul preferat a cunoscut-o pe extravaganta Kikí, devenită iubită și model preferat. Locuiau pe Rue Campagne-Première, în noul studio al artistului. O scară ducea către o mică logie, unde Kikí se ascundea când Man își primea clienții pentru a-i fotografia: Picásso costumat ca toreador, Tristan Tzara, purtându-și monoclul în nenumărate moduri, Antonin Artaud, Marchiza Casati și Marcel Duchamp, deghizat în Rose Sélavy.
Printre vecini: Tristan Tzara, confidentul lui Kikí, şi la un etaj superior pictorul Francis Picabia cu amanta lui. Duchamp, revenit din America, făcea slalom printre femeile care-l căutau. Însă, niciuna nu-l captiva ca șahul. Juca din zori până seara la Café du Dôme, uneori cu el însuși. Toată trupa se aduna în clubul Jockey, situat la intersecția Bulevardului Montparnasse cu Strada Campagne-Première.
1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3/5) premieră
În februarie 1917, Petrograd, capitala Rusiei țariste, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă: cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. Plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.
CAVALERUL MONGOL (ep. 2/5) premieră
Continuăm povestea mongolului nomad Shukhert, cunoscut în Valea Darkhad ca îmblânzitorul de cai. Este deopotrivă apreciat pentru că luptă împotriva hoţilor Tuvan – care, pentru câteva ruble, trec ilegal hotarul dintre Mongolia și Rusia, pentru a fura şi comercializa cai. În sezonul rece, Shukhert vânează și vinde mistreți sălbatici. Restul anului, își sporește veniturile din comercializarea lânii şi cașmirului, dar şi participând la competiţii tradiţionale de lupte. În Renchinlhumbe, orașul cel mai apropiat de granița nordică, se dă startul Festivalului Naadam, numit „al celor trei sporturi”, iar eroul nostru speră să devină unul dintre campioni.
CLANUL MICULUI BABUIN (ep. 5/5) premieră
Populând savane și zone semiaride din Africa și Peninsula Arabică, clanurile de babuini colindă, în căutare de hrană, un teritoriu de câțiva kilometri pătrați, adăpostindu-se noaptea în copaci. Forțată de împrejurări, atunci când sezonul secetos reduce drastic resursele nutritive, familia urmărită pe parcursul acestui documentar se aventurează departe de casă, spre nord. Nu demult, un grup de adolescenți s-a „răsculat”, rănindu-l destul de serios pe Șef. Deși întremat, nu mai are încredere în tineri, preferând să vegheze el însuși „migrația” alor săi. Riscurile sunt mari, pentru că nu cunosc primejdiile ori prădătorii ce pândesc atât pe drum, cât și la destinație. Însă, maimuțele nu au încotro: trebuie să traverseze zona acoperită cu iarbă înaltă, unde vizibilitatea e mult redusă.
***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: Oana Haşegan