loader
Foto

„Teleenciclopedia": Dali și suprarealismul | VIDEO

Personalități vizionare care au schimbat istoria, dar și pagini de istorie și științe naturale, pe 20 februarie, la ora 18:45, la TVR1 și pe TVR+, când ne-am întâlnit din nou cu „Teleenciclopedia".

 

DALI – „PERSISTENȚA MEMORIEI"

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziție ce introducea fantasmele suprarealismului în America.

Autorul, Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale și separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internațional.

Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic !”

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

La 29 decembrie 1935, Exupéry și mecanicul său, André Prévot, decolau din Paris spre Saigon. Urmau să se prăbușească în plin deșert ... Din fericire au supraviețuit. În 1938, cu prima de asigurare încasată după accident, Exupéry a achiziționat un alt avion, plănuind să efectueze, împreună cu același Prévot, un zbor de 14.000 de km, de la New York până în Țara de Foc, trecând peste Anzi.

CONSTRUCTORII DE CASTELE

În Evul Mediu Mijlociu, Țara Galilor era înțesată cu splendidele castele ale regelui anglo-saxon Edward I. Printre ele și grandiosul castel Caernarfon, finalizat în anul 1330, unde a dorit să realizeze un „spectacol al puterii regale”. Chiar și după aproape 700 de ani de existență, fortăreața nu a pierdut nimic din grandoarea de odinioară.

(w882) Caernarfon

MAIMUȚELE PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește ... Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar a supraviețuit, are o nouă familie !

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu