loader
Foto

Teleenciclopedia: Fouquet - „Martiriul Sfintei Apolonia”| VIDEO

Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18:55, la TVR1 a fost momentul întâlnirii cu o nouă ediție a "Teleenciclopediei". Reluarea este programată pe 26 februarie, de la ora 01:00.

 

SUBIECTUL 1: JEAN FOUQUET - MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1)

La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara, în pitorescul oraș Tours. Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu, o reprezentaţie, un spectacol dramatic la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.

SUBIECTUL2: AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1) Premieră

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. Sărutul (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numită perioadă de aura artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe Emilie Flöge – una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

(w882) klimt

SUBIECTUL 3 :  INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9) Premieră

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat. Până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul. Iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet. Ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea.

(w882) Instrument

SUBIECTUL 4 :  PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.7) Premieră

În fiordurile Norvegiei asistăm, anual, la o demonstrație de inteligență și forță a două specii remarcabile. Balenele cu cocoașă Megaptera novaeangliae și delfinii Orcinus orca, numiți și balene ucigașe, nu doar se tolerează, ci cooperează strălucit, profitând de inteligența unui al treilea participant la vânătoare: omul. Noaptea, când heringii se ridică la suprafață, pescarii își aruncă plasele. Un trio de balene cu cocoașă și un grup de delfini așteaptă, răbdătoare, momentul să ia parte la marele ospăţ.

(w882) Oceane

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu