Sâmbătă, 5 februarie, ora 18.50, la TVR 1 - o nouă ediție a emisiunii ″Teleenciclopedia″ despre terorile Gulagului, istoria bibliotecii din Alexandria și alte subiecte interesante.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 5/5) premieră
La 26 aprilie 1937, orele 16.30, un biplan Heinkel al Legiunii naziste Condor, își lansa bombele asupra micului oraș basc Guernica. După câteva ceasuri de teroare și aproximativ 50 de tone de bombe, circa 300 de civili și-au pierdut viața. Guernica nu prezenta importanță strategică. Franco voise să demoralizeze populația, iar militarii nemți, de la sol și din aer – artizanii masacrului – testaseră noul armament, înainte să declanșeze a doua conflagrație mondială.
GULAG 1918-1938 (ep. 5/9) premieră
Timp de 16 luni, din august 1937 până în noiembrie 1938, aproximativ 750.000 de cetățeni sovietici au fost condamnați la moarte în urma unor procese fictive – prezidate în general, de comandantul local al NKVD, Nikolai Ejov, secretarul de partid și procurorul-șef al regiunii. Tribunalele speciale „lucrau” la foc continuu: în medie, 50.000 de execuții pe lună, 1.600, zilnic; un adult sovietic din 100 era împușcat în secret, cu un glonț în ceafă. Marea epurare începuse cu dispoziția inclusă de Stalin în nota redactată la 2 iulie 1937: „cei mai ostili dintre criminali să fie arestați imediat și împușcați’’.
ALEXANDRIA (ep. 3/5) premieră
Militar, om politic și erudit, Ptolemeu I, rege al grecilor și faraon al egiptenilor, visa ca orașul întemeiat de Alexandru I să devină un templu al înțelepciunii. Astfel, în anul 283 î.C., fonda măreața Bibliotecă a urbei, primul centru al artei și științelor antice, care adăpostea, în perioada de maximă înflorire, în jur de 700.000 de suluri din papirus. Potrivit geografului și istoricului Strabon, care a vizitat strălucitorul oraș în secolul I î.C, Marea Bibliotecă se afla în cartierul palatelor regale, în apropierea portului. Unele papirusuri fuseseră donate bibliotecii, altele – rechiziționate și returnate după transcriere, dar o parte din ele se cumpăraseră contra unor sume consistente de bani.
MAMIFERE MARINE (ep. 2/5) premieră
În largul coastei africane, pe insula vulcanică El Hierro, biologul marin Natacha Aguilar studiază de peste două decenii un grup de 50 de balene ale lui Blainville, rezidente în apele puțin adânci. Cercetătoarea le-a urmărit folosind aparate numite Dtag. Fixate cu ventuze, acestea le monitorizează deplasarea și comunicarea, cum găsesc hrana, și chiar energia consumată în adâncuri. Semnalele emise sunt urmărite zi și noapte, atât de pe uscat, cât și de pe mare.
***
Emisiunea poate fi văzută în reluare duminică, 6 februarie, ora 3.22, la TVR 1.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca