loader
Foto

"Teleenciclopedia": Alexandria | VIDEO

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 19:00, la TVR 1, ați urmărit noi subiecte la "Teleenciclopedia". Ediția este în reluare luni, 10 iunie, de la ora 11:00, la TVR 1.

 

PAOLO VERONESE: NUNTA DIN CANA  (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și – spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian – schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana,  pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: DEZINFORMARE ŞI ÎNŞELĂCIUNE – GEORGE S. PATTON (premieră)  (ep.13)

În 1943, deși părăsiseră Africa de Nord și dictatorul italian Mussolini fusese înlăturat, armatele celui de-Al Treilea Reich continuau campaniile în Europa. Venise momentul ca aliații să elaboreze un plan pentru declanşarea luptei de eliberare a Franței. Astfel, Secțiunea de Control din Londra, creată de Churchill, a pus la cale Operaţiunea Fortitude, cu planurile distincte Nord și Sud. Generalul George Patton, care excelase pe front încă din Primul Război Mondial, conducea Operaţiunea Fortitude South. Aceasta trebuia să convingă nemţii că urma să aibă loc o invazie prin Pas de Calais, în sudul Franţei, distrăgându-le astfel atenția de la plajele normande, aflate la peste 160 km distanţă.

ALEXANDRIA (ep.3)

Militar, om politic și erudit, Ptolemeu I Soter, rege al grecilor și faraon al egiptenilor, visa ca oraşul întemeiat de Alexandru I să devină un templu al înțelepciunii. Astfel, în anul 283 î.C., a fondat măreaţa Bibliotecă a urbei, primul centru al artelor și științelor antice, care adăpostea, în perioada de maximă înflorire, în jur de 700.000 de suluri din papirus. Potrivit geografului și istoricului Strabon, care a vizitat strălucitorul oraş în secolul I î.C., Biblioteca din Alexandria se afla în cartierul palatelor regale din apropierea portului.

REGELE PĂDURII (ep.4)

.

.
În familia cervidelor, cerbul comun se situează pe locul al patrulea, ca mărime – după elan, „canadianul” wapiti și asiaticul sambar. Subspecii de Cervus elaphus se întâlnesc în toată Europa, nordul Africii, sud-vestul Asiei (până în Iran), dar au fost „exportate” și în America de Sud, Australia, Noua Zeelandă. În documentarul nostru observăm turmele din rezervația Bielaviejskaia –  codru secular aflat la granița dintre Belarus și Polonia.

***
.
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu