Seara de sâmbătă pe TVR1 aduce, pe 29 iulie, de la ora 19.00, o nouă întâlnire cu lecțiile „Teleenciclopediei".
* AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA
În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică.
A continuat să experimenteze, păstrând în minte statuile iberice preromane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească oraşul din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.
* GULAG: 1918- 1938 (ep. 7)
În 22 iunie 1941, Germania lansa în forță Operațiunea Barbarossa și trupele Wehrmacht invadau Uniunea Sovietică. Hitler considera politică de stat îndepărtarea slavilor și popularea „spațiului vital”, astfel obținut, cu „arieni” – rasa superioară „revendicată” de regim. Luată prin surprindere, Armata Roșie a pierdut sute de mii de soldați. Deși naziștii au asediat Stalingrad cinci luni, nu au reușit să îl cucerească – eșecul lor marcând decisiv cursul celui de-al război Mondial. Rușii triumfaseră eroic și, în vara lui 1943 au început „recuperarea” teritoriilor pierdute. Entuziasmul localnicilor la vederea salvatorilor a fost repede domolit de valul de arestări ale NKVD. Cei care munciseră în slujba „ocupanților” erau condamnați pentru „trădare de patrie”.
*ATENA
Atena, cea dintâi metropolă occidentală, a fost fondată în jurul anului 3000 î.C., pe promontoriul stâncos Acropole – locul unde se refugiau, la vreme de restriște, locuitorii din cătunele învecinate, majoritatea agricultori și crescători de animale. Pe măsură ce așezarea se dezvolta, cele trei râuri care-l străbăteau s-au dovedit insuficiente. Aşa a luat naștere ideea construirii unui impresionant apeduct. Apa, captată la 10-20 de kilometri depărtare, cobora până în colțul sud-estic al Agorei – piața unde localnicii dezbăteau problemele comunității.
* MAMIFERE MARINE
Printre delicatesele preferate ale cașaloților se numără și cefalopodele. Deși calmarii Architeuthis ating 13 metri lungime și cântăresc o mie de kilograme, nu pot înfrunta balenele de 40 de tone. Monitorizarea cu tehnologie avansată a demonstrat că există un alt mamifer marin în măsură să depășească recordurile de adâncime ale cașaloților.
***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: Oana Haşegan