TVR 1 transmite o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19.00, dezvăluind povești despre aventurierii artei moderne, forța combativă, Roma și ecosisteme ale Chinei.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 3)
În vara anului 1921, fotograful şi pictorul american Man Ray se stabilise în Montparnasse, chiar inima Parisului. Locuia pe Rue Campagne-Première împreună cu extravaganta Kikí, iubită şi totodată model preferat.
În noul său studio, Ray îşi fotografia clienţii şi amicii: Pablo Picasso, costumat ca toreador, Tristan Tzara, cu nelipsitul său monoclu, Antonin Artaud, Marchiza Casati şi Marcel Duchamp. Acesta din urmă, întors recent din America, făcea slalom printre femei, dar cel mai mult adora să joace şah din zori până seara la Café du Dôme. Toţii îşi dădeau întâlnire în clubul Jockey, situat la intersecția Bulevardului Montparnasse cu Strada Campagne-Première.
MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep. 3) (Premieră)
Între 1955-1975, Vietnam, Cambodgia și Laos au fost scena unui conflict creat și întreținut de puternicele rivale ale Războiului Rece: Uniunea Sovietică și China susțineau nordul comunist, în vreme ce SUA și aliații sprijineau Vietnamul de Sud. Prima confruntare majoră dintre americani și nord-vietnamezi s-a desfășurat în noiembrie 1965, în Valea Ia Drang. Organizația comunistă Viet Cong cantonase mii de soldați în baze din junglă – situație perfectă pentru ca generalul William Westmoreland să ordone utilizarea ca bombardiere a masivelor B-52 Strato-fortress – avioane destinate până atunci doar transportării armamentului.
ROMA (ep.6)
În anul 314, Roma găzduia 11 forumuri și mari terme, 200 de temple, 12 bazilici, două amfiteatre și 43 de arce triumfale; 37 de porți, 19 apeducte, două naumachia (lacurile artificiale unde se puneau în scenă bătălii navale), 967 de băi publice, 1.352 de fântâni, trei teatre, nouă poduri și 11 coloane comemorative, un stadion și un Odeon, 46.000 de imobile, sute de depozite și mii de magazine.
Ca să ajungă în regiunea Tianjun, pe Platoul Tibetan – mărginit la sud de lanțul muntos Himalaya, iar la nord de uriașul deşert Gobi – gâștele Anser indicus părăsesc India şi zboară peste Acoperişul Lumii, migrând astfel la cea mai mare altitudine. Fuga de torida vară indiană pare inspirată, dar la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, gerul este năprasnic !
***
Program de difuzare la TVR 1:
- premieră - sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19.00
- reluare - luni, 13 noiembrie, ora 00.00
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca