loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre Muzeul Orsay, destinat artei impresioniste | VIDEO

Sâmbătă, 20 ianuarie, ora 19.00, vă invităm să aflați, la TVR 1, despre mișcarea de rezistență pariziană Socialism și Libertate , ecosisteme, masacrul de la Katîn, Muzeul Orsay și prădători ai oceanelor.

 

PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.3)

În 1941, la începutul verii, Simone de Beauvoir și Jean-Paul Sartre au plecat spre zona liberă din sudul Franței să recruteze membri pentru mișcarea de rezistență pariziană Socialism și Libertate.  André Gide se refugiase la Grasse cu familia și, la cei 72 de ani împliniți, nu dorea decât liniște. Pe André Malraux l-au găsit la Cap d'Ail, dar nici el nu voia să lupte cu mâinile goale împotriva celor care masacraseră Guernica.

(w882) Patagonia

ECOSISTEME: PATAGONIA (ep.6)

Îndepărtata Patagonia, în traducere adaptată „Țara Oamenilor cu Picioare Mari”, a fost învăluită într-o aură legendară încă din 1520, când navigatorii europeni, conduși de Fernando Magellan, relatau despre localnicii uriași. În zilele noastre, populația Mapuche din nordul regiunii se străduiește să conserve stilul de viață bazat pe creșterea animalelor, cultivarea fructelor și meșteșuguri ancestrale: țesutul, prelucrarea lemnului și a pielii. La 1.000 de kilometri spre sud, în provincia Santa Cruz din centrul regiunii, trăiesc indienii Tehuelche – a doua comunitate indigenă, ca importanţă, de aici.

(w882) Katin

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.3)

Începând cu 5 aprilie 1940, deținuții din Ostașkov au fost treptat evacuați cu trenul până la închisoarea NKVD-ului din Kalinin, unde, până pe 22 mai 1940, au fost uciși 6.287 de prizonieri. Nici ofițerii polonezi eliberați din mănăstirea de la Starobilsk n-au scăpat măcelului, fiind transportați cu trenurile în orașul Harkov, apoi spre Lubianka, unde execuțiile s-au derulat metodic, timp de șase săptămâni. 4.404 de ofițeri eliberați din Kozelsk au fost lichidați direct pe marginea gropilor comune săpate în pădurea de la Katîn. Concomitent, în Polonia, NKVD aresta și deporta ofițeri și civili în lagăre din Kiev, Harkov și Minsk: unde au fost executați 7.305 dintre ei !

(w882) Teleencicl

MUZEUL ORSAY (ep. 5)

În 1972, se lansa, la Paris, ideea construirii unui muzeu destinat artei impresioniste. Surprinzător, concursul de proiecte a fost câștigat, în 1978, de tinerii Pierre Colboc, Renaud Bardon și Jean-Paul Philippon. Lucrările au demarat în 1980, inginerii concentrându-se asupra fundațiilor, puternic afectate de inundațiile din 1910, numite și azi de parizieni, potopul secolului. Pentru capodoperele găzduite de noul muzeu un asemenea eveniment s-ar fi dovedit catastrofal !

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific, și de la un pol la altul, vânează ființe deosebit de inteligente, uimind cercetătorii. În Chatham Strait – strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska – este primăvară târzie. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ  3.000 de cetacee. În adâncuri, pândesc și balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloși care ating 15 metri lungime și cântăresc 30 de tone.

​***

Program de difuzare:

TVR 1

Premiera: sâmbătă, 20 ianuarie, ora 19.00

Reluare: luni, 22 ianuarie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu