loader
Foto

Galerie foto

Târgul de la Fechetău. În căutare de comori sau doar de chilipiruri | VIDEO

Duminică, 30 octombrie, de la ora 15:30, la TVR 1, Cristi Tabără ne-a propus să descoperim noi destinaţii "Exclusiv în România".

 

În acest nou episod "Exclusiv în România" am descins în forță la Târgul de Antichități și Vechituri de la Negreni, județul Cluj.

Este cel mai mare târg de acest fel din Sud-Estul Europei și se ține în fiecare an în a doua săptămână a lunii octombrie. Târgul de la Fechetău, cum este el cunoscut de către localnici, are o tradiție de secole și este raiul colecționarilor de vechituri.

(w882) 77uuu

(w882) 2

Se spune că nimeni nu a plecat vreodată de la târg fără să vândă sau să cumpere ceva. Mii de oameni vin la acest târg - în căutare de comori sau doar de chilipiruri.

În apropiere de Negreni se află cetatea de la Bologa, o fortăreață strategică, ce a fost construită ȋn urmă cu peste de 700 de ani, cu rolul de a proteja defileul Crișului Repede. După ani de zile în care a stat în paragină, cetatea a fost reabilitată, iar acum este deschisă publicului.

(w882) 3

Tot la Bologa am vizitat o moară veche de 150 de ani. Șase generații de morari au dat o pâine bună oamenilor din zonă, însă în ultimii ani nimeni nu a mai venit să macine cereale.

Florica Geran, ultima morăriță din Bologa, nu a distrus moara și, împreună cu fiica ei, Mihaela Potra, au transformat moara și vâltoarea familiei într-un veritabil muzeu al satului. Astăzi, moara din Bologa este o poveste de succes!

(w882) uuii

De la Bologa ne-am întors la Negreni, unde “Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni” ne-a încântat cu dansuri și cântece tradiționale.

(w882) 4

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu