loader
Foto

Subiectele săptămânii la CULT@rt

Sâptămâna aceasta vine cu o ofertă extrem de bogată şi diversă la CULT@rt. În fiecare seară, de la ora 22.00, invitaţii lui Marius Constantinescu şi subiectele pregătite de echipa emisiunii aduc cele mai noi informaţii despre proiecte culturale, originale şi de interes pentru publicul larg.

 

Luni,14 mai, începem săptămâna cu pictorul şi scriitorul Alex Done, care ne explică trecerea de la publicitate la pictură şi literatură. Cel de-al doilea invitat al ediţiei este scriitorul Alec Blenche, cofondator şi editor general al site-ului viataverdeviu.ro, promotor al unui stil de viaţă sănătos, bazat pe iubire şi respect pentru orice formă de viaţă.

Tot luni, îi cunoaştem pe unul dintre cei mai importanţi specialişti în Kabbala la nivel mondial, Moshe Idel  (cu ocazia revenirii sale în Tg. Neamţ, oraşul său natal) şi pe filozoful Aurel Codoban, la debutul său în proză cu Jurnalul Amurgului Iubirii.

Şi pentru că în fiecare ediţie la CULT@rt descoperim colţuri mai puţin cunoscute din România, luni ajungem la conacul familiei Brătianu din judeţul Argeş, numit ca şi satul în care se află: Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu.

Marţi, 15 mai, în studioul TVR vine jurnalista Sanda Nicola care a debutat publicistic cu volumul Carte de identitateo biografie de o sinceritate dureroasă. Tot în această ediţie aflăm de la arhitectul Pierre Bortnowski detalii despre proiectul Harta Mesteşugarilor - care îşi propune să centralizeze meşterii din România care iau parte în procesul prefacerii unei case folosind tehnici tradiţionale.

Printre alte subiecte, marţi ajungem şi la Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, unde Eugen Mircea a fost sărbătorit de prieteni şi familie la aniversarea a 70 de ani de viaţă şi călătorim în comuna Suici, unde descoperim leagănul familiei Brătianu, cula Sultana.

Miercuri, Marius Constantinescu are ca invitaţi în studioul emisiunii CULT@rt pe pianistul Ştefan Doniga, unul dintre cei mai profunzi şi serioşi muzicieni români ai generaţiei sale şi pe directorul Bucharest Biennale, Eugen Rădescu, cel care coordonează din 2005 cel mai reprezentativ eveniment de artă contemporană din România.

Tot în această ediţie, ajungem la reperul absolut pentru orice turist străin care vizitează capitala, Palatul Parlamentului, dar şi la Hanul Putzureanu, clădire de patrimoniu situată în centrul istoric al oraşului Craiova.

Joi, 17 mai, în sudioul emisiunii CULT@rt vine preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu de la care aflăm care sunt cele mai importante evenimente interne şi internaţionale în care Institutul Cultural Român este un actor esenţial. Şi pentru că pe 20 mai, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian îi aşteaptă pe toţi iubitorii genului la Gala Extraordinară a Operetei Româneşti, eveniment plasat sub semnul aniversării celor 100 de ani ai României moderne, cea de-a doua invitată a lui Marius Constantinescu este soprana Bianca Ionescu-Ballo, director general interimar al Teatrului. Nu în ultimul rând, joi aflăm de la Gabriela Suciu, producătorul pentru România al unui film eveniment – de ce Cu drag, Van Gogh este considerat un nou capitol în istoria filmului de animaţie.

Iubitorilor de drumeţii prin locuri mai puţin cunoscute, ediţia de joi le propune o vizită la seculara Mânăstire Govora, din judeţul Vâlcea, loc important pentru cultura şi istoria poporului nostru dar şi la Conacul Goleşti, pentru a-i afla întreaga poveste a evenimentelor de acum 170 de ani a istoriei sale.

Sâmbătă, 19 mai, este Noaptea Muzeelor, aşa că vă recomandăm ca înainte de a pleca de acasă, să urmăriţi ediția noastră de vineri, 18 mai, pentru a vă informa asupre celor mai importante ştiri despre acest eveniment - aduse de Dragoş Neamu, director al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Şi pentru că în 22 mai în Bucureşti începe ediţia a opta a Festivalului de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, director al evenimentului,  vine la CULT@rt să ne dea detalii despre Festivalului de Statui Vivante – ediţia 2018.

Încheiem săptămâna CULT@rt cu Cătălin Solcan, considerat un artist atipic, cu Anita Hartig, probabil cea mai valoroasă soprană din România activă pe marile scene ale lumii şi cu Nicu Alifantis şi cele 45 de poeme ale sale.

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 18 mai, TVR Cultural a difuzat interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir Jurowski, fostul director ...

 

#TVRedu