loader
Foto

Stela Enache, la „Rețeaua de Idoli”: „Era să fac pușcărie pentru 10 dolari!” | VIDEO

Invitata „Reţelei de Idoli” de luni, 22 mai, de la ora 21:00, este o legendă a muzicii ușoare românești. Este suficient să spui numele melodiei „Ani de liceu”, iar solista care a dat viață cântecului devenit coloana sonoră a filmului „Liceenii” va fi foarte ușor de recunoscut: Stela Enache.

 

Săptămâna a început cu o ediţie emoţionantă „Reţeaua de Idoli”. Aşa cum ne-am obişnuit, realizatoarea Irina Păcurariu a provocat o nouă celebritate la un dialog sincer, la TVR 2. În fața telespectatorilor a venit o cântăreață iubită, a cărei notorietate depășește granițele țării. Stela Enache era o prezență îndrăgită și familiară la radio și televizor, iar melodiile sale, precum „Diminețile mele”, „Trandafirul", „Hai vino și stai”, de multe ori interpretate alături de soțul său, compozitorul Florin Bogardo, au fost fredonate de iubitorii muzicii ușoare românești. Mai puțină lume știe însă că Stela Enache a reușit să cânte în străinătate, într-o perioadă când era destul de dificil să visezi să ajungi măcar până în Bulgaria.

​Delicată și feminină, Stela Enache pare vulnerabilă. Aparențele însă înșeală, artista s-a dovedit o luptătoare, cu o carieră solidă și o agendă plină chiar și în această perioadă.

(w882)

Intâlniea cu echipa „Rețeaua de Idoli” a avut loc la km 0 al Capitalei, orașul de care artista mărturisește că a fost fascinată din primul moment în care l-a văzut. Destinul a făcut să lucreze la „Electrecord” și așa a ajuns să aibă deplasări în străinătate. Pentru prima dată a ieșit din țară în 1973, pentru un turneu, iar prima sa colaborare pe un vas de croazieră a avut loc în 1986.

„Exigența era foarte mare. Pe vasele de croazieră pasagerii îți dădeau calificative și dacă nu performai erai trimis acasă. O croazieră dura 2-3 luni și asta se repeta în fiecare an”, a povestit Stela Enache.

Artista își amintește că venea din străinătate încărcată cu produse dificil de găsit în România acelor ani: ulei, margarină, ciorapi sau lapte praf. Din ceea ce câștiga în afară, artistul rămânea cu o sumă mică, iar dacă păstrai valută riscai să-ți pierzi libertatea.

„Aveam voie să aducem diverse produse pentru că cea mai mare parte din bani o lua statul. Era obligatoriu ca în 24 de ore de la venirea în țară orice valută să fie depusă. Povestesc pentru prima oară cum era să fac pușcărie pentru 10 dolari. 10 dolari după ce prin mâinile mele au trecut găleți de bani! Era ziua soțului meu și am vrut să-i fac un cadou. Aveam 10 dolari și m-am dus la un shop din București. Acolo era un tovarăș care m-a reținut și m-a întrebat de unde am dolari și de ce îi am. Am încercat să explic, dar nu l-a interesat. A urmat un proces și multe alte lucruri, dar nu m-am lăsat intimidată”, a adăugat invitata Irinei Păcurariu la „Rețeaua de Idoli”.

(w882)

Stela Enache s-a căsătorit la 21 de ani și mărturisește și acum cu duioșie că „am dat de cel pe care îl iubeam în taină și el nu știa”. „Pe Florin Bogardo îl văzusem la Radio de vreo trei ori, dar el nu mă băgase în seamă. Ne-am întâlnit la festivalul de la Mamaia, în 1971. El era la secția Compoziție și eu la secția Interpretare”.

Au trecut nu mai puțin de 36 de ani de la lansarea celebrului film românesc „Liceenii” și a coloanei sonore care s-a bucurat de un real succes la nivel național. Textul cântecului a fost scris de Sașa Georgescu și pus pe muzică de Florin Bogardo, iar Stela Enache și Florin Bogardo au interpretat melodia. „Ani de liceu este despre cum erau elevii atunci. Noi căutam frumosul și moralul. Acum totul este pe dos. Cred că se cântă încă pentru că... până la urmă sunt cei mai frumoși ani, indiferent cum au fost făcuți. Perioada liceului este practic cea în care nu ai nicio problemă, visezi cai verzi pe pereți și ți se aduce totul pe tavă acasă. Părinții alergă ca să facă rost de bani, ca să o duci tu bine iar tu ce trebuia să faci... eventual să înveți și să fii în trend”, a mai spus Stela Enache.

(w882)

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu