loader
Foto

Ştefan Bănică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1: „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere” | VIDEO

Luni, 13 noiembrie, ora 23.00, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, Ştefan Bănică, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, au recompus amintiri, ca într-un puzzle, din cariera de peste 30 de ani a artistului.

 

Continuă sărbătoarea celor 20 de ani de existență a emisiunii „Nocturne” cu un invitat special care, la rându-i, aniversează anul acesta 20 de ani de concerte la Sala Palatului: Ștefan Bănică. Un număr impresionant de ani pe cea mai râvnită scenă a României. O cifră rotundă, în spatele căreia se află zeci de spectacole, sute de ore de repetiții, inspirație cât cuprinde, dar și iubirea unui public sedus de vocea și energia artistului. Un public care l-a urmat peste tot – la teatru, la cinema, la televizor, la concerte...

Luni, 13 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR 1, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, au stârnit și recompus amintiri ca într-un puzzle, începând cu Liceul „I.L.Caragiale” și gașca „Rotunzii”, apoi un binemeritat popas în televiziune, continuând cu Teatrul Bulandra, o șansă imensă oferită lui Ștefan Bănică de către regizorul Liviu Ciulei, parcurgând astfel, etapă cu etapă, drumul care l-a transformat într-o adevărată vedetă.

Cariera de peste 30 de ani a lui Ștefan Bănică este strâns legată de tatăl său, seniorul Ștefan Bănică. „Dacă ești ursit să faci un lucru, el va veni. Eu am fost influențat de personalitatea tatălui meu”, spune invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, luni, 13 noiembrie. Cu școala lui Ion Cojar, dar și cu cea a lui Liviu Ciulei în ADN-ul său profesional, Ștefan Bănică pornea să cucerească lumea cu roluri grele, deloc comode, precum cele din „Revizorul”, „Pescărușul”, „Hamlet” sau „Cui i-e frică de Virginia Woolf”.

Când vine vorba despre mentori, despre modele, Ştefan Bănică îşi aduce aminte de admiraţia şi umilinţa cu care el sau colegii săi priveau de jos în sus la aceştia. Lucrurile nu mai stau la fel azi. „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere”, consideră Ştefan Bănică.

În cei mai grei ani ai comunismului, prin filme ca „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”, Ștefan, colegii și profesorii săi ofereau tinerilor, și nu numai, un mic fascicul de lumină colorată în marea de cenușiu specifică vremurilor.

În 1990, alături de actrița Emilia Popescu, Ştefan Bănică înregistra la Televiziunea Română primul lui show de varietăți. Multe altele i-au urmat, cel mai adesea cei doi – Ştefan şi Emilia - fiind asemănați cu predecesorii lor, seniorul Bănică și Stela Popescu. Ce onoare mai mare?

Întrebat de Marina Constantinescu dacă e conştient că lumea îl percepe ca fiind arogant şi că are o aură de intangibilitate, Ştefan Bănică a răspuns simplu: „Aparența aroganței este prețul unei popularități timpurii”. Dar discuţia integrală a fost luni, 13 noiembrie, de la ora 23.00, la „Nocturne”, pe TVR 1.

Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului s-au numărat printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu