A declarat sociologul Alin Teodorescu, referindu-se la alegerile prezidenţiale. Găsiţi în text cele mai importante declaraţii din ediţia de duminică, 23 noiembrie, a emisiunii „Foc încrucişat”, de pe TVR 1.
Duminică, 23 noiembrie, Alina Stancu şi Cornel Nistorescu, invitatul permanent al emisiunii „Foc încrucişat”, au analizat rezultatele alegerilor prezidenţiale împreună cu sociologul Alin Teodorescu şi politologul Cristian Pîrvulescu.
„România a vorbit clar, răspicat şi decisiv”, a spus moderatoarea Alina Stancu în introducerea ediţiei de duminică. Mobilizarea celor 1.7 milioane de votanţi care s-au prezentat în plus în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale a fost generată, crede sociologul Alin Teodorescu, de trei factori: umilinţa diasporei din primul tur, degradarea campaniei electorale din ultimele săptămâni şi întâlnirile directe care au arătat un „om tânăr, care a învăţat ceva, gură mare, dar necopt. Şi un om mare, de 50 de ani, care are ce spune”. „Oricine ar fi fost contracandidatul lui Victor Ponta, ar fi câştigat alegerile”, crede sociologul, deşi „în dezbaterile TV a fost o victorie a lui Victor Ponta”.
Greutatea cu care s-au desfăşurat alegerile în diaspora au fost „planificate”, adaugă Teodorescu, iar „Victor Ponta trebuie să-şi ceară scuze românilor”. Această situaţie din diaspora a dus la o schimbare a dinamicii sociale: „Societatea civilă din România s-a mişcat foarte mult. Oamenii ies în stradă pentru că e o altfel de societate”.
La nivelul capitalului politic, PNL are de câştigat pe seama alegerilor: „PNL-ul de bază creşte, prin spargeri repetate. PSD-ul şi-a pierdut identitatea”. În plus, constată Teodorescu, „partea internaţionalistă a PSD a dispărut”.
Politologul Cristi Pîrvulescu spune că principala problemă a partidului din Kiseleff este „să treacă de la 40% la 50% în alegeri”, iar pe 16 noiembrie, încă „de la ore prânzului era evident rezultatul votului”, adaugă el. Câştigarea alegerilor de Klaus Iohannis este, în final „un deznodământ dur, nu doar pentru Victor Ponta, ci şi pentru PSD”, dar PSD nu îşi permite „luxul de a trece în opoziţie, iar PNL de a trece la guvernare”. De partea cealaltă, Pîrvulescu atrage atenţia asupra riscului ca Iohannis să fie izolat la Cotroceni. În România, constată politologul, nu există partide ideologice, iar „partidele de tip cartel sunt controlate de administratie in toata Europa”.
„Mobilizarea s-a datorat în primul rând partidelor. În urma cu 2000 de ani partidele se manifestau la fel. Politica se face în strada sau în Parlament, dar prin intermediul partidelor”.
***
Din 7 septembrie, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.
În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.
Ediţia din 23 noiembrie este disponibilă aici.