loader
Foto

Galerie foto

„Situaţia Ebola la nivel mondial se va înrăutăţi, înainte să se îmbunătăţească”

Declaraţia îi aparţine secretarului de stat Raed Arafat, invitatul Alinei Stancu de duminică, 9 noiembrie, la Foc încrucişat , de la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediţia din 9 noiembrie a emisiunii Foc încrucişat de la TVR 1 l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai apreciaţi medici din România, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne. Alături de moderatoarea Alina Stancu şi invitatul permanent Cornel Nistorescu el a dezbătut teme principale precum Ebola, cardul de sănătate, spitalele din România, SMURD. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

„Se impune creşterea capacităţii personalului medical şi a echipamentelor de protecţie pentru personalul medical”, este de părere Raed Arafat, în privinţa fenomenului Ebola. „La nivel mondial, lumea a reacţionat tardiv în ceea ce priveşte Ebola”, mai spune el, recunoscând însă implicarea Uniunii Europene, despre care medicul informează că a dat sute de milioane de euro pentru tratamentul necruţătoarei boli.

În ceea ce priveşte ţara noastră, secretarul de stat declară că „România a luat nişte măsuri importante, dar încă lucrăm”. Acţiunile întreprinse de ţara noastră în această problemă au fost apreciate de specialişti, conform declaraţiei lui Raed Arafat la Foc încrucişat: „Am fost lăudaţi la nivel de strategie de către experţi din afară”. În ceea ce priveşte răspândirea bolii, medicul este de părere însă că „situaţia Ebola la nivel mondial se va înrăutăţi, înainte ca ea să se îmbunătăţească”. El mai informează că boala se transmite prin consumul cărnii de vânat, dar şi că „sunt foarte importante măsurile de igienă în ceea ce priveşte Ebola, însă ţările europene nu au fost pregătite pentru această epidemie”.

Problema spitalelor din România a fost şi ea discutată de Alina Stancu şi invitaţii săi la Foc încrucişat. Raed Arafat a ţinut să precizeze că aceste unităţi aparţin autorităţilor locale. În acelaşi timp, există o problemă de percepţie a populaţiei privind rolul managementului unui spital: „Un spital are un manager, despre care lumea crede că ar trebui să rezolve şi probleme medicale”, a afirmat invitatul Alinei Stancu. Pentru o funcţionare optimă a sistemului de sănătate, el a mai declarat: „Contractele medicilor ar trebui să fie făcute pe perioadă determinată”. El susţine că „a fost o luptă în 2012 pentru a se întoarce medicii din SUA, Australia, iar această întoarcere a fost sprijinită de Colegiul Medicilor”. Din păcate, mai spune Arafat, „trebuie să poţi trece peste mecanismul birocratic”. Iar „cei care au studiat medicina în Europa sunt încă blocaţi la angajare în România”, a mai afirmat Raed Arafat, invitat duminică la Foc încrucişat.

(w882)

***

Din 7 septembrie, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu