loader
Foto

Galerie foto

Şirnea, între ieri şi mâine. La pas, prin primul sat turistic al ţării | VIDEO

Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri din beton sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley, de a revitaliza tradiția localității? Am aflat pe 9 mai, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

După ediția specială „Exclusiv în România” de Paști, realizată la Șirnea, echipa lui Cristian Tabără a continuat explorarea satului brașovean, pe 9 mai, de la ora 17.00.

Şirnea a fost declarat primul sat turistic al României chiar de autoritățile comuniste, în anii ’60 ai secolului trecut și este vizitat de mii de turiști străini în fiecare iarnă.

Ce perspective există pentru păstrarea şi revitalizarea tradiţiilor localităţii am văzut duminică, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

(w882)

La muzeul popular, căminul unei prețioase colecții de obiecte din trecutul zonei, aflăm ce a însemnat această perioadă de prosperitate, datorată viziunii profesorului Nicolae Frunteș, figură emblematică a localității.

(w882)

La „Exclusiv în România”, ascultăm legenda Țării Branului, dar și un minunat Șirag al Oilor, interpretat la fluier de către fiul regretatului profesor, Radu Frunteș, care încearcă să ducă mai departe construcția tatălui său.

(w882)

La granița dintre satele Șirnea și Ciocanu, pe vechiul hotar dintre Imperiul Austro-Ungar și Regatul României, Radu Frunteș ne dezvăluie, apoi, rămășițele cazematelor din cea dintâi ofensivă românească a Primul Război Mondial. Ocazie cu care telespectatorii vor afla o informație puțin cunoscută: aceea că aici s-a tras primul foc al armatei române în Războiul de Reîntregire.

(w882)

De fapt, pe parcursul întregii ediții, în dialogurile cu realizatorul britanic de film Charlie Ottley și cu echipa lui, dar și cu oamenii satului, Cristi Tabără încearcă să contureze viitorul turistic spre care se îndreaptă așezarea cu un trecut atât de frumos. Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri moderne din beton, sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley şi alţi localnici de a salva și revitaliza tradiția localității?

Am aflat duminică, 9 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu