loader
Foto

Scriitorul George Arion, invitat la "Mic dejun cu un campion"

George Arion a fost invitatul Danielei Zeca Buzura în ediţia din 9 decembrie a emisiunii "Mic dejun cu un campion".

 

Editura Crime Scene Press a obţinut, la recentul Târg Gaudeamus, ’’Diploma de Excelenţă’’ pentru programul său editorial care vizează o nişă literară oarecum marginalizată în România: romanul poliţist.

(w882) George Ari

Un gen atât de prizat de public încât deseori a fost pe nedrept confundat aproape exclusiv cu un gen de consum. George Arion este scriitorul care a demonstrat că, dimpotrivă, poate fi un gen major al literaturii, căruia i se pot dedica nu numai colecţii, ci biblioteci întregi. Personajul său Andrei Mladin devine un celebru ’’Detectiv fără voie’’ care-şi întinde aventurile în paginile mai multor romane de succes, dovadă stau numeroasele traduceri în limbi de circulaţie internaţională, ambii, şi autorul, şi personajul său de ficţiune bucurându-se fără rezerve de o binemeritată notorietate, ceea ce îi face campionii din această ediţie a emisiunii.

’’În marea familie a autorilor de thriller, George Arion vorbeşte mai puţin de alţii. Tăcut, prudent şi reflexiv, continuu în expectativă, în realitate este un autor cu o vervă şi un umor debordante în scris'' - spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

(w882) George Ari

Spunea Voltaire filosoful undeva: ’’Toate genurile sunt bune, în afara celui plicticos’’. Probabil că de la această consideraţie a pornit George Arion seria de succes a romanelor sale poliţiste. Este un gen care l-a consacrat, pentru care scrie cu aparentă uşurinţă, un tip de roman care îi face plăcere şi care-i stârneşte imaginaţia. Pentru că George Arion, înainte de a fi scriitor de romane poliţiste, a fost şi este un excelent gazetar şi manager de presă priceput.

A scris poezie, proză scurtă, teatru, scenarii de teatru şi film şi este autorul multor interviuri cu personalităţi de succes. Acestea, rodul multor ani de gazetărie, au fost editate în două culegeri monumentale care au fost lansate pe piaţă şi care s-au epuizat aproape de la prima întâlnire cu publicul. Dintre numeroasele conversaţii cu atâţia oameni remarcabili, George Arion a ales să reamintească de trei dintre cei care l-au marcat: Emil Botta, actor, poet şi prozator, foarte greu de abordat, acad. Alexandru A. Philippide – un reper în activitatea sa - şi actorul Mircea Albulescu, autor de poezie, profesor şi jurnalist.

’’Trei personalităţi impresionante cu adevărat, pentru care am avut norocul de a găsi în arhivele Televiziunii Române câteva secvenţe de aur, în care aceştia recită din propria creaţie şi care fac obiectul unui proiect amplu de recuperare a poeziei româneşti reflectate în emisiunea ’Poesis’ difuzată zilnic la TVR 3’’, spune Ileana Ploscaru Panait.

George Arion nu este doar un scriitor productiv (scrie mult şi repede, aparent, pentru că toate cărţile pe care le aşterne pe hârtie sunt întipărite mai întâi în memoria sa), ci şi un cititor avizat şi nesăţios. De altfel, după propria-i mărturisire, în copilărie, datorită avidităţii cu care lectura zeci de cărţi, a fost gratulat cu titlul de ’’cel mai bun cititor’’ al urbei natale.

(w882) George Ari

’’Eram un copil lăsat singur. Cu sora mea. Pentru că părinţii, amândoi profesori, se ocupau mult de elevii lor. Aşa că lectura era viaţa mea şi am debutat destul de timpuriu cu un volum de versuri’’ – mărturiseşte invitatul nostru.

O pasiune care l-a urmărit toată viaţa şi, deşi a cochetat cu mai multe meserii, s-a întors la literatură. Şi nu regretă pentru că, astăzi, nu numai el activează în această branşă, ci şi întreaga sa familie, soţia şi fiii.

’’A venit la Cărtureşti încărcat de cărţi. Două plase pline. Credeam că glumeşte, dar când a început să le scoată şi să le înşire una lângă alta, dintr-o dată am avut dimensiunea pasiunii sale. George Arion nu este un necunoscut pentru mine, deşi ne vedeam acum pentru prima dată. Am citit din cărţile sale şi chiar a fost o plăcere să-l cunosc pe autorul minunatului personaj Andrei Mladin, cu nimic mai prejos decât celebrii săi confraţi din literatura internaţională a genului.

(w882) George Ari

Mi-a plăcut şi personajul cu pipă în care a pozat George Arion, pentru secvenţele de la începutul emisiunii, fără a arăta că fumează cu adevărat. Doar aşa...ca recuzită obligatorie a celui care meditează la dezlegarea secretelor unei operaţiuni demne de un James Bond autohton. Şi lui George Arion chiar i-a reuşit un personaj real, perspicace şi şarmant’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 9 decembrie, ora 10:00; luni, 11 decembrie, ora 8:00; joi, 14 decembrie, ora 5:00

TVR 3: duminica, 10 decembrie, ora 9:00

TVR Internaţional:  duminica, 10 decembrie, ora 9:30

TVR MOLDOVA:  sâmbata, 16 decembrie, ora 8:30

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 18 mai, TVR Cultural a difuzat interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir Jurowski, fostul director ...

 

#TVRedu