loader
Foto

Galerie foto

Scoicile din Marea Neagră, vedete la „Istorii de bun gust”

În fiecare joi, de la ora 22:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar şi cu istorii spectaculoase.

 

Știați că „Le Figaro” scria, în 1988, că cel mai bun gust al scoicilor este al celor pescuite pe intervalul Mării Neagre al României? E adevărat că nu-s ușor de scos midiile, bunătățile de pe fundul marii, dar, aici, la Marea Neagră, putem testa toate mărimile, în toate perioadele anului.

Realizatoarea Camelia Moise, cercetătorul și antropologul culinar, Iulia Drăguţ, Chef Radu Zarnescu, preşedintele Asociației profesionale Euro-Toques România și Ilie Jeciu, unul dintre cei mai cunoscuţi scafandri români, cu 20 de ani de experienta, ne invita sa gătim scoici din Marea Neagră în Constanta, la unicul restaurant-muzeu cu specific marinăresc din Europa.

În Dobrogea întâlnim un spațiu deosebit, o intersecție de culturi în care fiecare dintre cei care trăiesc aici și-au pus amprenta asupra traiului și asupra gastronomiei locale. Din aceasta zona vin scoicile și rapanele pe care Chef Radu Zarnescu le va găti în această ediție a „Istoriilor de bun gust”. „Mâncarea este un act cultural, o poveste pe care ne-o spunem zilnic, de ce putin trei ori pe zi, un ritual si chiar un rit, pentru ca este si parte de religie”, explică Iulia Drăguţ.

(w882)

Pentru preparatul de astăzi se vor folosi scoici de captură, scoase proaspete din apă de scafandrii. „Carnea scoicilor este foarte bună, mai ales dacă provin din Marea Neagră, de pe teritoriul românesc. Iar pregătire este simplă. Mai delicată fiind rapana”, spune Chef Radu zărnescu.

„Ce conteaza foarte mult este ordinea în care gătim ingredientele… ordinea în care se pun împreună și, bineînțeles, aparatul de gătit. Am ales un grătar rapid, cu capac. Alegem o oală mai mare, pentru că trebuie să ținem cont că scoica are cochilie. Punem ardei iute, usturoi și roșii, primele pe care le călim împreună în uleiul de măsline încins. Când obținem o emulsie din ulei de masline, zeama de la ardei iute, usturoi și roșii se adaugă scoicile, vinul și condimentele. Dacă sosul este tulbure, înseamnă că ordinea nu a fost respectată”, adaugă el.

Ideea unui restaurant-muzeu îi aparține scafandrului Ilie Jeciu, care spune că întotdeauna l-au atras obiectele marinărești vechi. Fost scafandru militar, apoi în comercial, de câțiva ani scafandrul Ilie Jeciu culege scoici.

(w882)

„Gustul scoicilor diferă în farfurie, în funcție de momentul în care au fost pescuite. Una este să le consumi la câteva ore de la pescuire… gustul se schimbă în zile”, spune Ilie Jeciu

Despre viața sa ca scafandru, spune „Suntem străini în mediul respectiv și trebuie să tratăm totul cu cea mai mare atenție”. Iar printre lucrurile inedite pe care le a descoperit în scufundările sale se numără epava unui submarin din Cel de al Doilea Război Mondial, găsit lângă Costinești, la o adâncime de 39 de metri.

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu