loader
Foto

Sărbătoarea Botezului Domnului

Sute de mii de credincioşi au participat la slujbele de sfinţire a apelor şi la procesiunile Bobotezei . Duminică, am văzut cum s-a sărbătorit această zi în diferite lăcaşuri de cult din ţară. De la 7:30, pe TVR 1 şi TVR+, la Universul credinţei.

 

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+: prima parte și a doua parte.

Boboteaza - ziua în care se deschid Cerurile

Conform tradiţiei bisericeşti, în ziua Bobotezei, Cerurile se deschid, iar Duhul Sfânt se pogoară asupra apelor precum odinioară asupra Iordanului, sfiinţindu-le. Reiterarea momentului din urmă cu aproape 2000 de ani se face în cadrul slujbei Aghiasmei cele Mari prin rostirea de către preot sau arhiereu a rugăciunii de sfinţire a apelor. Aghiasma cea Mare are o putere deosebită în a vindeca bolile trupeşti şi sufleteşti dacă este luată cu credinţă.

Sute de mii de credincioşi din ţară şi din afara graniţelor au participat la slujbele pe care clericii din diferite eparhii le-au oficiat cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului. Slujba Aghiasmei celei Mari, săvârşită de către PF Părinte Patriarh Daniel, a fost transmisă în direct de la Catedrala Patriarhală, pe TVR 1 şi TVR+, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Universul Credinţei.

Şi în alte zone ale ţării, în special în localităţile de la Dunăre şi de la Marea Neagră, slujba Sfinţirii Apelor, săvârşită o dată în an în ziua Bobotezei, a fost privită cu interes, aşa cum reiese din imaginile oferite de colegii de la Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române. Pe lângă Sfanta Liturghie, oficiată în incinta Catedralelor ori a bisericilor de mir, au avut loc într-un cadru tradiţional, dar şi cu fastul specific unei astfel de sărbători, procesiuni cu crucea si cu icoana Botezului Mântuitorului, la care au participat sute de credincioşi.

Sărbătoarea Botezului Domnului i-a reunit în lăcaşurile de cult şi pe românii din Episcopia Europei de Nord, dar şi din alte eparhii ortodoxe româneşti din afara graniţelor.

Mănăstirea Cămărzani – un colţ de rai

Anul acesta, pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, s-au împlinit 10 ani de când preasfinţitul Părinte Gherasim Putneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a trecut la Domnul. A fost un om de excepţie, un cărturar, bun cunoscător al tipicului bisericesc, un om duhovnicesc. Ultimele luni din viaţă le-a petrecut la Mănăstirea Cămărzani. Veţi urmări la Universul credinţei un reportaj realizat în acest colţ de Rai de pe plaiurile Bucovinei.

Producător: Estela Dincă

Photo credit: http://patriarhia.ro

 

 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu