Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la Teleenciclopedia. Reluare în 12 aprilie, la TVR 1HD, de la ora 1.50.
SUBIECTUL 1: IVAN AIVAZOVSKI (ep.2)
Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.
SUBIECTUL 2 : BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.5)
Bătălia de Verdun se încheie oficial la 18 decembrie 1916, odată cu primele ninsori – mai exact după 303 zile de la bombardamentul nimicitor declanșat la 21 februarie, în același an. Totuși, luptele continuă încă opt luni în Bois des Caures şi pe Dealul Mortului, iar până la finalul războiului vor mai trece doi ani. Bilanțul celei mai lungi bătălii din Primul Război Mondial: 700.000 de victime (morți, răniți, dispăruți) dintre care aproximativ 400.000 de soldați.
SUBIECTUL 3: CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.10)
Construit de Edward I, Castelul Harlech avea să fie cucerit de Regele Owain. Revolta velșilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, fortăreața a funcționat ca sediu principal al dinastiei Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York. Castelul Harlech și-a dovedit, din nou, invincibilitatea în timpul Războiului Civil (1642- 1651) dintre regaliști și parlamentarii conduși de Oliver Cromwell. Odată cu execuția lui Charles I, în 1649, se încheia și epoca castelelor, ultimul bastion fiind Castelul Raglan.
SUBIECTUL 4: ȘERPII (ep.5)
„Maeștri” ai camuflajului, șerpii știu cel mai bine să-și folosească „echipamentul” letal. Din fericire, în majoritatea situațiilor tratamentul rapid și corect reduce consecințele negative în cazul victimelor umane. Ofidienii au un rol esențial în ecosistemele unde viețuiesc, ținând sub control populațiile de mamifere mici, printre care unele extrem de dăunătoare (cum ar fi rozătoarele, distructive și purtătoare de boli).
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca