loader
Foto

Galerie foto

„Să facem puţin curat, să facem loc speranţei!”, Ion Andrei Gherasim, la Nocturne

Pentru neuitare şi pentru un mic fascicul de lumină prin tenebrele trecutului, Marina Constantinescu a stat de vorbă pe Ion Andrei Gherasim, fost secretar personal al președintelui PNȚCD, Corneliu Coposu. La „Nocturne”, pe TVR 1, duminică, 19.03.

 

Dacă generaţia tânără alege sau măcar visează la traiul într-o ţară străină, dacă pare că nu am dus nimic până la capăt, dacă timpul s-a scurs şi ne este din ce în ce mai greu să ne găsim busola, este şi pentru că n-am vorbit destul despre istoria adevărată şi reperele ei valoroase.

Am fost şi suntem văduviţi de informaţii esenţiale referitoare la istoria recentă. Pentru neuitare şi pentru un mic fascicul de lumină prin tenebrele trecutului, Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii „Nocturne”, l-a invitat pe Ion Andrei Gherasim, fost secretar personal al președintelui PNȚCD Corneliu Coposu (liderul opoziției din România postcomunistă). La „Nocturne”, duminică, 19 martie, de la 00.00, la TVR 1.

(w882)

Invitatul primei ediţii a noului sezon „Nocturne” este nepotul lui Ilie Lazăr, cel mai tânăr semnatar al actului Unirii de la Alba Iulia şi cel care, în 1938, îl intâlnea prima dată pe Corneliu Coposu, pe atunci tânăr secretar al lui Iuliu Maniu. Cei doi aveau să facă ani grei de puşcărie. Care erau „motivele” detenţiei, la ce condiţii de trai, dacă se poate numi stfel, erau supuşi aceşti cetăţeni „periculoşi” pentru patrie, ne-a povestit astăzi, cu emoţie, cel care a preluat ştafeta de la bunic şi l-a însoţit pe Coposu cu un devotament remarcabil, mai ales în anii dificili de după 1990.

Corneliu Coposu – „Să facă politică cei care nu au nevoie de bani!”​

Ion Andrei Gherasim ne-a vorbit cu mult respect despre Corneliu Coposu, „un om care n-a vrut nimic pentru el” şi ne-a amintit câteva mărturisiri din testamentul acestuia: „Îmi pare bine că lichelismul nu m-a demoralizat. I-am iertat pe toţi cei care m-au chinuit.” De asemenea, ne-a împărtăşit viziunea acestui lider al ţărăniştilor în ceea ce priveşte politica: „Să facă politică cei care nu au nevoie de bani!”​

Este complicat să oferi claritate într-o lume în care predomină ceaţa, dar Ion Andrei Gherasim, prin toate acţiunile de la Fundaţia Coposu (al cărei preşedinte este) şi nu numai, luptă permanent cu manipularea şi cu discursurile care strâmbă istoria. Îl întristează, dar nu-l surprinde faptul că mai există oameni care cred că Regele Mihai a plecat cu trenuri pline de averi, din moment ce manualele sunt încă goale de conţinut la acest capitol.

Despre uriaşa personalitate a lui Corneliu Coposu, acest strateg şi neobosit luptător anti-comunist, despre cum era chemată la Securitate familia invitatului emisiunii după întâlnirile cu Coposu, despre cum Silviu Brucan a cerut condamnarea la moarte a liderilor ţărănişti, dar şi despre modele umane şi politice, duminică seara, cu Marina Constantinescu şi Ion Andrei Gherasim, la TVR 1.

(w882)

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu