loader
Foto

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni l-a prezentat pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea hărții genomului uman. Un documentar realizat de Maria Cristina Ţilică, difuzat în două episoade în premieră ale emisiunii, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Sorin Istrail, profesor la Universitatea Brown din Statele Unite ale Americii și cercetător informatician de renume mondial, a emigrat din România în anul 1983, în plin regim comunist. Direc­tor al celei mai importante echipe de cercetători care a lucrat la întoc­mi­rea hărții genomului uman, cea a specialiștilor în calculatoare de la Celera Genomics, profesorul Sorin Istrail este unul dintre cei mai cunoscuţi români în mediile academice din SUA şi din întreaga lume. Cu ce l-a ajutat România, ţara sa natală, în parcursul său și cum a reuşit, în Statele Unite, să contribuie la descoperirea mileniului am descoperit de-a lungul a două episoade ale emisiunii „Români universali”.

Luni, 20 mai, respectiv pe 27 mai, de la ora 22.00, la TVR 1, Cristian Tabără ni l-a prezentat pe cercetătorul și profesorul universitar Sorin Istrail de la Brown University, SUA.

(w882)

(w882)

Despre educația și studiile în România, începute la Târgu-Neamț și continuate la Iași, încheiate ca șef al primei promoții al secției de Informatică, despre mentorii săi și tatăl care i-a fost sursă de inspirație și curaj, precum și despre doctoratul în Informatică, sub îndrumarea celebrului Solomon Marcus – ne-a spus chiar profesorul Sorin Istrail, la „Români universali”, pe 20 şi 27 mai. Urmărind cele două episoade ale emisiunii, am aflat şi cum a reușit profesorul Istrail să emigreze în Statele Unite în vremea regimului totalitar condus de Nicolae Ceaușescu, graţie unui... „miracol”, cine l-a ajutat în acest demers, cum şi-a început cariera de la Wesleyan University și Sandya National Laboratories, dar și cum a reușit rezolvarea unei probleme de fizică nerezolvate din... 1923!

(w882)

În exclusivitate și în premieră pentru România, profesorul Sorin Istrail a vorbit, la „Români universali”, cum a reușit, alături de echipa de cercetători pe care o coordona la celebra companie Celera Genomics, să descopere și să secvențieze genomului uman.

„Corpul uman are trilioane de celule. În fiecare celulă, în fiecare compartiment, este un nucleu și acolo este planul corpului uman”, afirmă cercetătorul, în interviul acordat Mariei Cristina Ţilică, jurnalist senior la Televiziunea Română. „Genomul uman este harta omului și, legat de boli, vedem ce s-a întâmplat, ce nu funcționează, totul se explică. [...] Deci, avem o totală viziune a ceea ce se întâmplă şi posibilitatea de a interveni, de a face medicamente care să ajute. Acum înțelegem genomul, înțelegem părțile din corp care sunt afectate de boli”, explică cercetătorul, continuând: „Genomul este planul corpului uman și se transmite la generația următoare. Deci, totul este un cod din ADN și, ca să vă dați seama cât de mare este genomul uman, dacă am citi literă cu literă, ne trebuie 100 de ani să terminăm de citit...”

(w882)

În 2001, profesorul Sorin Istrail a fost coautor al lucrării „Secvența genomului uman”, care a apărut în revista Science, cea mai prestigioasă revistă științifică din lume, (lucrarea, având peste 100 de autori, are în prezent peste 7500 de citări). În 2004, a publicat o altă cercetare, în care se analizau, cu ajutorul super computerelor, secvențele genoamelor umane diferite cunoscute până în acel moment.

Sorin Istrail lucrează activ și în acest moment, este profesor la Brown University din SUA, dar nu uită de unde a plecat: el reușeste să construiască legături stabile între Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Brawn din Statele Unite ale Americii. Cercetătorul de renume mondial Sorin Istrail a oferit sfaturi utile tinerilor care îşi doresc o carieră în munca de cercetare. Toate, la „Români universali”, luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Realizator: Maria Cristina Țilică
Director de imagine: Claudiu Petringenaru
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu