La ediţa de duminică, 16 noiembrie, la TVR 1 şi TVR+, de la ora 13.00 , Alina Stancu şi Cornel Nistorescu i-au avut invitaţi pe Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România şi pe Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA.
Ediţia din 16 noiembrie a emisiunii Foc încrucişat, moderată de Alina Stancu şi invitatul permanent Cornel Nistorescu a fost în ton cu ziua de 16 noiembrie, tema acesteia fiind „românii votează”. Cei doi invitaţi ai ediţiei au fost Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România şi pe Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA. Emisiunea a fost difuzată de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.
Jurnalista TVR Alexandra Bogdan a avut o intervenţie în direct de la Biroul Electoral Central, pentru a prezenta situaţia votului exprimat de români atât la nivel urban, cat şi la nivel rural pentru ora 13.00.
„Îndemnul meu este să vă duceţi la vot şi să nu daţi votul pe un singur partid. Sunt oameni tineri care nu ţin cu nimeni şi care sunt obiectivi. Să păstrăm democraţia în România”, a fost de părere Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România. În opinia Alinei Mungiu Pippidi, aşa cum se vedea la ora 13.00, „mobilizarea românilor la vot este mai mare comparativ cu primul tur. Lumea caută informaţii necenzurate”. Şi tot ea precizează: „Cu certitudine, voturile din diaspora ar fi decisive, dacă acest vot nu ar fi marginalizat... „Oamenii care au ieşit în stradă ştiu cu cine vor vota. Ei vor ca procesul să rămână corect”.
Concluzia Alinei Mungiu Pippidi a fost: „Tranziţia politică s-a încheiat, dar tranziţia românească se va încheia atunci când statul va fi obiectiv. Strada va fi un actor principal.” Şi tot Alina Mungiu Pippidi a subliniat: „Dezbaterea candidaţilor ar fi trebuit să fie la TVR. Din moment ce nu am avut o agendă publică, nu am avut nici o dezbatere publică.”
„Eu nu văd în niciunul dintre candidaţi un om cu vocaţie de preşedinte, dar asta nu înseamnă că nu pot învăţa, a spus celălalt invitat, Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA. Şi tot el subliniază: „Nivelul calitativ al campaniei nu i-a trimis pe oameni la vot”, fiind însă de acord că în campania electorală nu mai ai timp să faci educaţie. Borţun este de părere că în turul doi „ar trebui să existe un al treilea pătrat pe buletinul de vot, inscripţionat cu niciunul. Dacă cel de-al treilea pătrat ar obţine jumătate din voturi, ar trebui să se repete alegerile”. Şi tot profesorul Dumitru Borţun a mai punctat: „Nu poţi guverna o ţară, dacă nu poţi anticipa câţi oameni votează. Făcând o comparaţie cu campania electorală din 1996, profesorul SNSPA a remarcat că a scăzut conţinutul programatic al mesajelor şi al marketingului politic.
Din 7 septembrie, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.
În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.